УКР
ENG
POL
BUL

Як оформити довіреність для використання в Україні, якщо ви знаходитеся за кордоном

Оформлення довіреності для використання в Україні, перебуваючи за кордоном, може здатися складним процесом, але за дотримання певних процедур він стає цілком зрозумілим. Ось кілька перевірених шляхів для розв'язання цього питання.

1. Звернення до місцевого нотаріуса

Якщо Ви знаходитесь в іншій країні та бажаєте оформити довіреність для України, перший крок — звернутися до місцевого нотаріуса. Ось порядок дій:

  • Засвідчення документів: Нотаріус засвідчує Вашу довіреність, що надає їй юридичну силу в країні перебування. Вам необхідно надати документи, що засвідчують Вашу особу та підстави знаходження в країні перебування.  Ряд країн уклали з Україною Договір про правову допомогу і для використання довіреності в Україні її потрібно тільки перекласти.

  • Апостиль: Якщо країна підписала Гаазьку конвенцію, на документ потрібно проставити апостиль. Це офіційне підтвердження його легітимності для міжнародного використання.
  • Легалізація: Якщо країна не є учасником Гаазької конвенції, довіреність повинна бути легалізована через компетентні органи або дипломатичні установи. Тобто після нотаріального посвідчення довіреність передається на засвідчення в Міністерство іноземних справ, а надалі - в консульство України для легалізації (ця процедура ще називається суперлегалізацією)
  • Переклад та нотаріальне засвідчення копії: Після прибуття в Україну, довіреність потрібно перекласти на українську мову та нотаріально посвідчити копію.
Розробка Договорів під ключ з компанією ІнстаДок – розробка договору, згідно з запитом і потреб клієнта та створення юридично вірного та законного документа. Будьте впевнені - Ваші інтереси захищені! Детальніше

2. Оформлення через консульство України

Якщо Ви хочете скоротити кількість процедур, зверніться безпосередньо до консульства України в країні Вашого перебування:

  • Засвідчення у консульстві: Консул має право засвідчувати документи, зокрема довіреності. Це значно спрощує процес, оскільки не потребує додаткового апостилювання чи легалізації, але можуть бути проблеми із записом до консульства або відмова консульства від надання послуг через непоновлення даних в Резерв+. Консульству необхідно надати документи, що посвідчують особу, а якщо Ви посвідчуєте довіреність від імені юридичної особи (української або іноземної), то потрібно надати статутні документи, які засвідчують повноваження представника, хоча формально відбувається засвідчення підпису і зв'язок фізичної особи з юрособою, яку вона представляє по суті не є предметом перевірки.

  • Надсилання в Україну і реєстрація: Після засвідчення консулом документ потрібно надіслати до України та зареєструвати у будь-якого нотаріуса (обов'язково до довіреності консульство видає "заявку на реєстрацію" (ще її називають "шахматка")).
  • Нотаріальне посвідчення копії: За необхідності в Україні можна зробити копію з оригіналу довіреності та нотаріально її посвідчити.

Важливі нюанси

  • Терміни дії довіреності: Важливо пам'ятати, що довіреність може мати певний строк дії. Переконайтеся, що цей термін відповідає потребам вчинення дій в Україні. Рекомендується не понад рок.
  • Специфіка правочину: Якщо довіреність надається для конкретних правочинів, необхідно чітко вказати ці дії в тексті документа. Узагальнені довіреності можуть бути недійсними для окремих дій, передбачених законодавством України.
  • Зверніть увагу, що нотаріус або консульство посвідчує не саму довіреність, а підпис фізичної особи, яка її підписує

Оформлення довіреності за кордоном може бути спрощеним, якщо заздалегідь підготуватися та обрати правильний варіант дій. У будь-якому випадку, сервіс Instadoc надасть усі необхідні інструменти для ефективного управління документами, спрощуючи процес їх створення та легалізації для подальшого використання в Україні.

Звертаючись до місцевого нотаріуса або українського консульства, Ви можете швидко та ефективно оформити довіреність для виконання будь-яких правочинів в Україні. Instadoc готовий допомогти на кожному етапі цього процесу, надаючи перевірені шаблони, електронні підписи та партнерські рішення для перекладу та нотаріального посвідчення.

Команда InstaDoc надає послуги з комплексного супроводження бізнесу, забезпечення юридичної роботи на підприємстві, ведення договірної роботи та бухгалтерські послуги. Детальніше про послугу "Віртуальний юрист"

 

Корисні шаблони

Довіреність на укладання договорів від імені юрособи

Довіреність на представництво інтересів з питань зняття з реєстрації місця проживання

Довіреність на отримання і подання документів в банках України

Довіреність на вчинення реєстраційних дій

Довіреність на вчинення реєстраційних дій (Запорізький реєстратор)

Довіреність на представлення Товариства як засновника (члена, учасника) на загальних зборах іншої компанії

Довіреність на представництво інтересів юридичної особи (від компанії-нерезидента на фізичну особу) (укр-англ, англ)

Договір доручення (продаж товару)

Безвідклична довіреність на представлення учасника товариства

Довіреність на подання та отримання документів в усіх організаціях України (довіритель юр.осіб)

Довіреність на подання звітності бухгалтером

Договір-доручення на ведення перемовин (Mandate letter) (універсальна юрисдикція, eng-rus)

Довіреність на укладення договорів (Power of attorney for contracts conclusion)

Довіреність на подання та отримання документів в усіх організаціях України (довіритель - фізична особа)

Довіреність від ФОП (широка: представництво в органах, при перевірках, відкриття і розпорядження рахунками)

Довіреність на підписання контрактів від імені юридичної особи, англ, універсальна

Довіреність на представництво інтересів юридичної особи (від компанії-нерезидента на фізичну особу) - управління корпрaвaми (укр-англ)

Довіреність на отримання Товару і підписання документів (довіритель юрособа)

Дата публікації: 09.10.2024

Продиктуйте текст для пошуку
Готово