Zagadnienia opodatkowania gospodarstw rolnych (FH) + wzór statutu gospodarstwa + wzór decyzji (protokołu) o założeniu gospodarstwa

Нагадаємо, що фермерське господарство (ФГє формою підприємництва громадян з метою виробництва, переробки та реалізації товарної сільськогосподарської продукції. Членами фермерського господарства не можуть бути особи, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом, угодою). Відносини, пов'язані із створенням та діяльністю фермерських господарств, регулюються цим Кодексом, а також законом про фермерське господарство, іншими законами (ст. 114 Господарського кодексу України).

Оскільки фермерське господарство, згідно ст. 1 ЗУ "Про фермерське господарсмтво", є формою підприємницької діяльності громадян, отже ФГ є суб'єктами оподаткування.

Оподаткування фермерського господарства провадиться у порядку, встановленому законом (ст. 31 ЗУ "Про фермерське господарство").

Водночас, оподаткування фермерського господарства провадиться у порядку, встановленому законом (ст. 31 ЗУ "Про фермерське господарство").

Як відомо, ФГ може бути створене у вигляді юридичної особи чи без статусу юридичної особи. Отже, питання оподаткування розглянемо саме в розрізі цих двох форм ФГ.

 

ФГ зі статусом юридичної особи

 ФГ без статусу юридичної особи

Загальна система оподаткування

Оподаткування доходів

Платниками податку - резидентами є суб’єкти господарювання - юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, крім юридичних осіб, визначених пунктами 133.4 та 133.5 цієї статті.

стаття 133.1 Податкового кодексу України

Доходи фізичних осіб - підприємців, отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності, оподатковуються за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 цього Кодексу.

стаття 177.1 Податкового кодексу України

Базова (основна) ставка податку становить 18 відсотків.

стаття 136.1 Податкового кодексу України

Ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2-167.5 цієї статті) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

стаття 167.1 Податкового кодексу України

Базою оподаткування є грошове вираження об’єкту оподаткування, визначеного згідно із статтею 134 цього Кодексу з урахуванням положень цього Кодексу.

стаття 135.1 Податкового кодексу України

Об’єктом оподаткування є: прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень цього Кодексу.

стаття 134.1 Податкового кодексу України

База оподаткування - це фізичний, вартісний вираз обєкта оподаткування

Об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

стаття 177.2 Податкового кодексу України

ЄСВ

Платниками єдиного внеску є:

1) роботодавці:

підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами;

фізичні особи - підприємці, зокрема ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань);

фізичні особи, які забезпечують себе роботою самостійно, та фізичні особи, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту);

4) фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;

5-1) члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Стаття 4 ЗУ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

 

 

Data publikacji: 03.12.2021

Dyktuj tekst do wyszukiwania
Gotowe