УКР
ENG
POL
BUL

Подання рапорту, загальні правила

Рапорт - це основний документ за допомогою якого військовослужбовець звертається до командування. Через рапорт військовослужбовець просить відпустку, направлення на лікування, звільнення зі служби, переведення в інший підрозділ, направлення на ВЛК, виплату грошових коштів та інше.

Щодо оформлення рапорту, то з боку законодавства немає встановлених вимог, яких потрібно дотримуватися при складанні рапорту. Є тільки загальноприйняті правила (звичаї) діловодства згідно з якими у рапорті потрібно зазначати:

  • командира військової частини (зазвичай всі рапорти адресуються до нього);
  • ПІБ військовослужбовця;
  • номер військового квитка або паспорту, або РНОКПП;
  • зміст самого рапорту (зазначення обставин);
  • прохальна частина;
  • дата, ініціали, підпис.
ЕДО ІнстаДок Ваш помічник в роботі з документами. Зберегти, узгодити, підписати - стає швидко та просто з системою ЕДО ІнстаДок. ІнстаДок дозволяє ефективно управляти вашими документами, забезпечуючи швидкість та безпеку. Попрощайтеся з непотрібними формальностями! Детальніше

Рапорт можливо подавати наступними способами:

  • по команді - подача рапорту за місцем проходження служби до канцелярії, безпосереднього начальника або діловода військової частини;
  • поштовим зв'язком (Укрпошта або кур'єрська доставка).

Завжди при подачі рапорту бажано отримати підтвердження його подачі. Якщо рапорт подається по команді, то потрібно робити два комплекти, перший подається, а на другому проставляється відмітка про отримання (штамп або печатка, або підпис відповідальної особи). Що стосується поштового зв'язку, то найкращим способом є направлення Укрпоштою цінного листа з описом вкладення  де вказується назва та дата рапорту, перелік додатків. Все це необхідно для того, щоб як мінімум не втратити час, адже зазвичай рапортів подається дуже багато і непоодинокі випадки коли вони банально губляться, тому військовослужбовець вимушений подавати рапорт повторно та очікувати на його вирішення. До того ж буває коли недобросовісні командири навмисно "не дають хід рапорту" з різних причин і через відсутність підтвердження подачі рапорту оминають відповідальність.

Що стосується додатків до рапорту, то при подачі зазвичай достатньо звичайних копій (військового квитка, медичних довідок, листів), вже при розгляді рапорту командир може попросити надати оригінали для перевірки справжності документа).

Загальний термін відповіді на рапорт 15 днів, який може бути продовжений до 30 днів. В рапорті можливо зазначити, яким способом бажаєте отримати відповідь (телефон, електрона пошта, письмово), в будь-якому випадку ви маєте право на отримання письмової відповіді, у разі непогодження з нею оскаржити її  через вищестоячі інстанції або суд. 

Користуйтеся базою шаблонів на платформі ІнстаДок. Більше 1000 документів для різних видів діяльності. Економте час та зусилля при створенні документів, обирайте базу шаблонів ІнстаДок з вже готовими до використання документами. Забудьте про витрачені години на форматування - з нами все просто та швидко! Детальніше

Як бачимо, рапорт - це офіційний документ, який також потребує особливої уваги. Тому при складанні рапорту буде доцільним звернення до юристів, щоб врахувати всі нюанси: описати обставини справи, зробити правильний перелік додатків та інше. До того ж можливо вам знадобляться шаблони рапортів:

Рапорт про незалучення до бойових дій;

Рапорт про витребування Довідки про обставини поранення;

Рапорт про погіршення стану здоров'я

Рапорт про надання відпустки (за сімейними обставинами)

Рапорт про надання відпустки (частина щорічної відпустки)

Рапорт про направлення на медичний огляд ВЛК;

Рапорт про направлення на медичний огляд МСЕК

Рапорт на перерахунок додаткової винагороди за час лікування (Постанова КМУ 168).

 

Дата публікації: 24.06.2024

Продиктуйте текст для пошуку
Готово