УКР
ENG
POL
BUL

Придбали або надали нерезиденту послугу. Чи обов'язковий акт приймання-передачі виконаних послуг?

Загально відомим фактом є підписання акту приймання-передачі виконаних послуг між резидентами України. Але виникає питання, чи потрібен такий акт, якщо одна зі сторін - нерезидент, тим паче коли передплата складає 100%?

Подивімося, що нам каже відносно цього законодавство:

- Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Первинний документ – це документ, який містить відомості про господарську операцію. Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або  електронній формі та повинні мати такі обов’язкові реквізити: назву документа (форми); дату складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції (Лист ДФС від 31.03.2017 №6964/10/26-15-14-05-04-22, посилаючись на ЗУ “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”).

- Оформлений належним чином інвойс може бути підставою для відображення у бухгалтерському обліку господарської операції з постачання товарів, робіт (послуг) без складання акта приймання-передачі тільки у разі його оплати, що підтверджується відповідними документами. Документами, що підтверджують оплату, можуть бути платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунку, квитанція до прибуткового касового ордера тощо (лист МФУ від 16.02.2017 №31-11410-06-5/4339 про роз’яснення щодо особливостей застосування первинних документів в бухгалтерському обліку).

Отже, при виконанні вищезазначених умов до інвойсу, немає потреби у складанні акта приймання-передачі з метою відображення в бухгалтерському обліку господарської операції. Додатково рекомендуємо підписувати інвойс усім сторонам угоди - як факт підтвердження надання послуг, про що робити необхідне посилання у Договорі.

Але звертаємо увагу, що вищезазначені умови розповсюджуються тільки на послуги, адже інвойс, хоч і входить до переліку документів, що підтверджують митну вартість товарів (ч. 2 ст. 53 Митного кодексу України), проте він  фактично є документом, згідно з яким проводиться оплата за товар. Інвойси не фіксують господарську операцію, розпорядження або дозвіл на її проведення, а мають тільки інформаційний характер. Якщо врахувати той факт, що йдеться про імпорт товару (сам процес розмитнення), то, маючи тільки інвойс, частина інформації буде недоступною. Наприклад, у нас буде відсутня дата надходження товару, адже дата інвойсу здебільшого раніше терміну вантажно-митної декларації, у результаті чого, невідомо який саме курс валют НБУ застосовувати, що унеможливлює визначення фактичної вартості товару, а також розмір митних платежів та ПДВ. Виходячи з цього, для оприбуткування товару недостатньо лише одного інвойсу.

У ВРУ зареєстровано Проєкт Закону "Про використання рахунків-фактур в операціях з виконання робіт (надання послуг)" від 13.10.2022 рокумета якого врегулювання відносин, пов’язаних з інвойсами у сфері виконання робіт (надання послуг), а саме: визначити відповідний понятійний апарат; закріпити принцип диспозитивності під час обігу інвойсів; визнати, що за певних умов інвойс може виступати договором; затвердити обов’язкові реквізити інвойсу; передбачити способи прийняття (акцепту) інвойсу; визнати його первинним бухгалтерським документом тощо. Адже на теперішній час є багато питань та проблем через слабку нормативну базу у цій сфері:

  • складність ведення бухгалтерського обліку;
  • необхідність фізичного підписання актів виконаних робіт;
  • необхідність контролювати надходження підписаних контрагентом актів виконаних робіт та обліковувати їх;
  • обов’язковість пред’явлення актів у паперовому вигляді податковим органам для підтвердження факту надання послуг;
  • необхідність багаторазового пересилання документів внаслідок багатоепізодного узгодження обсягу виконаних робіт (наданих послуг);
  • відсутність єдиного та універсального підходу до оформлення документів;
  • необхідність підготовки суб’єктом підприємництва актів нетипової форми для підприємства-контрагента;
  • нерозуміння в іноземних контрагентів, небажання мати справу з українськими виконавцями робіт або використання певних маніпуляцій, що своєю чергою призводить до зменшення валютного виторгу.

Цікавими є розрахунки Центру соціально-економічних досліджень – CASE Україна: витрати для середньостатистичного підприємства на оформлення актів виконаних робіт (наданих послуг) сягають 2000 – 4000 грн на місяць, а в масштабах економіки зайві витрати підприємців сягають до 34 млрд грн на рік (близько 0,6% довоєнного ВВП).

 Тому Проєкт Закону є дуже важливим і сподіваємося на його скоріше прийняття, адже він дозволить:

  • запровадити єдиний та універсальний підхід до оформлення документів;
  • спростити ведення бухгалтерського обліку та зменшити необхідність перевірок з боку податкових органів;
  • зменшити адміністративні, часові та фінансові витрати суб’єктів підприємницької діяльності;
  • забезпечити зростання економіки внаслідок збільшення іноземних контрагентів.

Отже, підписання акту-приймання передачі  послуг з нерезидентом (замовником) при 100% передоплаті не обов'язкове, за умови надання послуг саме нерезиденту, оплати інвойсу та його оформлений належним чином, інвойс має такі істотні умови: назву документа; дату складання; назву підприємств, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, особистий підпис. Несплачений інвойс буде вважатися пропозицією надання послуг, а не актом наданих послуг. Але звертаємо увагу, що листи ДФС та МФУ мають тільки рекомендуючий характер, а не є нормативно-правовими нормами, якщо ви оплачуєте послуги нерезиденту, то можете потрапити під увагу валютного контролю банку, у такому випадку все ж таки до прийняття Проєкту Закону рекомендуємо укладати з нерезидентом (виконавцем) акт приймання-передачі послуг. 

За посиланням Ви можете завантажити шаблон Договору про надання послуг (українсько-англійська версія), попередньо сформувавши його під власні потреби. Окрім договору, можете швидко сформувати та завантажити інвойс, акт-приймання передачі послуг, додаткову угоду (ціна), договір про внесення змін

Якщо Ви займаєтеся зовнішньо-економічною діяльністю - оптимізуйте свої бізнес-процеси завдяки автоматизації складання договорів, інвойсів та рахунків! З сервісом ІнстаДок це просто - виберіть необхідний шаблон, заповніть дані та отримайте готовий документ у декілька кліків. Генеруйте, цінуйте час та збільшуйте продуктивність. Чекаємо Вас на нашому сайті - він обов'язково стане гарним помічником!

 

 

 

 

 

Дата публікації: 26.09.2023

Продиктуйте текст для пошуку
Готово