Які існують види електронних підписів?

Законодавство України виділяє наступні види підписів (на додаток до простого підпису на папері):

Електронний підпис (надалі - "ЕП") - електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов’язуються і використовуються ним як підпис (п. 12 ст. 1 ЗУ "Про електронні довірчі послуги"). ЕП включає і простий скан зображення підпису на паперовому носії, і удосконалений та кваліфікований підписи.

 

Удосконалений електронний підпис - електронний підпис, створений за результатом криптографічного перетворення електронних даних, з якими пов’язаний цей електронний підпис, з використанням засобу удосконаленого електронного підпису та особистого ключа, однозначно пов’язаного з підписувачем, і який дає змогу здійснити електронну ідентифікацію підписувача та виявити порушення цілісності електронних даних, з якими пов’язаний цей електронний підпис (п. 44 ст. 1 ЗУ "Про електронні довірчі послуги"). Як правило, такі підписи бидаються банками, які не створили свого надавача кваліфікованих електронних послуг.

 

Кваліфікований електронний підпис - удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа (п. 23 ст. 1 ЗУ "Про електронні довірчі послуги");

 

Електронний підпис одноразовим ідентифікатором - дані в електронній формі у вигляді алфавітно-цифрової послідовності, що додаються до інших електронних даних особою, яка прийняла пропозицію (оферту) укласти електронний договір, та надсилаються іншій стороні цього договору (п. 6 ст. 3 ЗУ "Про електронну комерцію").

 

 

Data publikacji: 08.07.2021

Dyktuj tekst do wyszukiwania
Gotowe