УКР
ENG
POL
BUL

Створення Фермерського господарства в Україні

Для початку визначмо, що таке фермерське господарство. Згідно зі ст. 1 ЗУ "Про фермерське господарство" фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.

Хто може бути засновником фермерського господарства? Фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім’ї, відповідно до закону.

Є дві організаційні форми фермерського господарства:

  • Фізична особа-підприємець (ФОП) або сімейне господарство як фізична особа-підприємець.
  • Юридична особа або сімейне господарство як юридична особа.

Фермерське господарство має статус сімейного фермерського господарства, за умови що в його підприємницькій діяльності використовується праця членів такого господарства, якими є виключно члени однієї сім’ї відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України, а саме: дружина (чоловік), батьки, діти, баба, дід, прабаба, прадід, внуки, правнуки, мачуха, вітчим, падчерка, пасинок, рідні та двоюрідні брати та сестри, дядько, тітка, племінники як голови фермерського господарства, так і його дружини (її чоловіка), а також особи, які перебувають у родинних стосунках першого ступеня споріднення з усіма вищезазначеними членами сім’ї та родичами (батьки такої особи та батьки чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти).

 

Розробка Договорів під ключ з компанією ІнстаДок – розробка договору, згідно з запитом і потреб клієнта та створення юридично вірного та законного документа. Будьте впевнені - Ваші інтереси захищені! Детальніше

Фермерське господарство - фізична-особа підприємець.

Що стосується сімейного фермерського господарства, перед державною реєстрацією фізичною особою спільно з членами її сім’ї в письмовій формі укладається Договір про створення сімейного фермерського господарства і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства. В договорі згідно зі ст. 8-1 закону потрібно зазначити:

  • а) найменування, місцезнаходження (адресу) господарства, мету та види його діяльності;
  • б) порядок прийняття рішень та координації спільної діяльності членів господарства;
  • в) правовий режим спільного майна членів господарства;
  • г) порядок покриття витрат та розподілу результатів (прибутку або збитків) діяльності господарства між його членами;
  • ґ) порядок вступу до господарства та виходу з нього;
  • д) трудові відносини членів господарства;
  • е) прізвище, ім’я та по батькові членів господарства, ступінь їх родинного зв’язку, паспортні дані та РНОКПП;

Декларація про створення сімейного фермерського господарства (у разі одноосібного ведення такого господарства) складається фізичною особою самостійно в письмовій формі. Головою сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи є член сім’ї, визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, який реєструється як фізична особа-підприємець. Після укладання договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства голова сімейного фермерського господарства має зареєструватися як фізична особа - підприємець.

Фермерське господарство - юридична особа.

Для реєстрації юридичної особи необхідні підготувати наступний комплект документів:

Команда InstaDoc надає послуги з комплексного супроводження бізнесу, забезпечення юридичної роботи на підприємстві, ведення договірної роботи та бухгалтерські послуги. Детальніше про послугу "Віртуальний юрист"

Звертаю увагу, що у разі відсутності земельної ділянки, згідно зі ст. 122 Земельного Кодексу  засновники фермерського господарства можуть звертатися до місцевих органів виконавчої влади із заявою про надання земельної ділянки у користування (оренду).

Крім того, при виборі між ФОП та юридичною особою звертайте увагу, то максимально ФОП може володіти не більше 20 га землі, юридична особа — без обмежень.

Реєстрація фермерського господарства потребує більшого комплекту документів, ніж звичайне товариство з обмеженою відповідальністю, тому при реєстрації радимо звертатися до спеціалісті "Інстадок", яку зможуть вам допомогти в наступних напрямках:

  • реєстрація ФГ "під ключ" по довіреності;
  • супровід спеціаліста при реєстрації ФГ;
  • підготовка проєктів документів (протокол/рішення, статут, заява, договір з членами сім'ї);
  • усна консультація з ведення господарської діяльності та оподаткуванню.

Також, можуть бути в нагоді при реєстрації ФГ наступні шаблони:

Дата публікації: 27.06.2024

Продиктуйте текст для пошуку
Готово