УКР
ENG
POL
BUL

Онлайн-гарантійка - це просто реєстрація товару на сайті виробника або все-таки документ?

Закон України «Про внесення змін до статті 7 Закону України "Про захист прав споживачів" щодо гарантійних зобов’язань в електронному вигляді» № 1603-IX був підписаний президентом Україны 1 липня 2021 року (ще не опубликований на сьогодні) і стосується тільки «технічно складних побутових товарів».

 

Суб’єкт господарювання може надавати споживачеві доступ до експлуатаційних документів на технічно складні побутові товари (паспорта або будь-якого іншого документа, що додається до товару) в електронному вигляді на офіційному веб-сайті виробника (п. 10 ст. 7 ЗУ № 1603-ІХ от 01.07.2021 г.). Тобто, продавець магазину надсилає покупцеві посилання на сайт виробника на емейл, месенджер? Яким чином покупець буде захищений від внесення змін до такої «експлуатаційний документ» виробником з плином часу?

 

У разі надання гарантійних зобов’язань в електронному вигляді виробник забезпечує можливість реєстрації придбаного товару на офіційному веб-сайті виробника в установленому ним порядку (п. 10 ст. 7 ЗУ № 1603-ІХ от 01.07.2021 г.). На прохання споживача реєстрація технічно складних побутових товарів на офіційному веб-сайті виробника та оформлення гарантійних зобов’язань в електронному вигляді здійснюються продавцем під час продажу таких товарів. На вимогу споживача продавець повинен надати експлуатаційні документи на технічно складні побутові товари (паспорт або будь-який інший документ, що додається до товару) в паперовому вигляді (п. 11 ст. 7 ЗУ № 1603-ІХ от 01.07.2021 г.). Гарантійка як документ все-таки буде у покупця? Чим буде підтверждуватися реєстрація товару на сайті виробника?

Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів визначається Кабінетом Міністрів України.

 

 

Серед основних переваг даного закону для громадян і продавців варто виділити:

  • Позбавлення від стоси паперових інструкцій, паспортів і талонів на техніку;
  • Швидкий пошук гарантійних даних, звичайно ж, якщо у споживача є місце, де зберігати посилання або електронні документи на всі куплені їм товари. А якщо гарантійка матиме все ж таки вид документа (файл ПДФ, ворд і т.п.), то Ви можете зберігати їх в системі електронного документообігу InstaDoc безкоштовно, просто завантаживши в реєстр документів. Отже, більше не доведеться перевертати догори дном весь будинок у пошуках втраченої гарантії, необхідно просто зайти на в особистий кабінет ІнстаДок.

Дата публікації: 24.07.2021

Продиктуйте текст для пошуку
Готово