5 звичок, які допоможуть бути ефективним пів час карантину і не тільки

 

З точки зору нейрофізіології, звички формуються в мозку, коли нейрони в певних ділянках (базальних гангліях, зокрема) міцно поєднуються. З’єднання нейронів називаються синапси, і це ті місця, де один нейрон спілкується з іншим, виділяючи певні молекули (нейромедіатори). Звички значною мірою формуються тому, що мозок сам собі каже “молодець, мені добре”, коли ми щось робимо. Тому в нас так багато шкідливих (але приємних) звичок. І так важко їх позбутися.

З певним рівнем усвідомленості та впертості, можна набути корисні звички, як от щогодини робити вправи. Почавши це робити регулярно і за певних умов, ми можемо побачити, що звичка, насправді, досить приємна, і робить нам добре, тож мозок сам собі її закріпить. 

 

1. Вести документи в порядку і своєчасно їх оформлювати

Чи знайома Вам ситуація, коли потрібно надіслати до певного  державного органу чи установи, продавця магазину (для повернення товару), іншию підприємств, установ і організацій копію свого паспорту, довідки про місце проживання, документи, що підтверджують правл власності чи оренди (для підключення електропостачання, води чи газу), якусь заяву чи скаргу (в ЖЕК, магазину тощо)? Приміром, Ви подали заяву в електронному вигляді, але відповідь не надходить і отримувач Вашої заяви просить: "А підкажіть, яку заяву і коли Ви подавали?". І тут Ви починаєте шукати фото документів на телефоні, скани в пдф в завантаженнях, перевіряєте  папку "Надіслані" в своїй електронній пошті тощо. Щоб уникнути таких "приємних" пошуків, потрібно привчити себе підтримувати в електронних документах порядок, тобто виділити місце для їх безпечного, надійного і зручного зберігання. Це може бути будь-який пристрій, гугл-диск, або спеціальна програма. Такою програмою, наприклад, є ІнстаДок, в якій Ви можете завантажувати свої документи для збергінаня і обміну. В програмі можна

  • простежити коли і кому Ви надсилали документи;
  • зберігати документи у різних форматах - ворд, пдф, ексель, зображення тошо
  • завантажувати фото документів в свій особистий кабінет з браузера телефона
  • підписувати документи КЕП
  • завантажувати і зберігати документи, підписані КЕП в інших програмах;
  • зберігати документи контрагентів в їх профілі в реєстрі контрагентів.

Належне зберігання документів є надзвичайно важливо як для бізнесу, так і звичайних громадян. 

 

2. Підписувати документи КЕПом

Надсилати заяву поштою або кур'євською доставкою довго (від 2-3 днів) і дорого (від 40 грн), з цим навіть не посперечаєшся. Натомість підпсисання документів КЕПом дозволяє швидко направити бажаний документ до відповідної установи, автоматично збережуться докази подання цього документа і відповідно раніше починається відлік строку на відповідь. Вам не потрібно викикати кур'єра, йти до відділення Укрпошти, Нової пошти чи інших служб доставок (зважайте також на обмеження відвідувань у умовах карантину), чек після відправки якими важлио не загубити і не викинути разом з іншиим квитанціями, які Ви отримуєте щодня в магазинах. 

Отже, підписання документів КЕП не просто швидко і надійно, не дань моді і сучасності, а нагальна необхідність. 

3. Користуватися електроними державними послугами

В цій статті ми зібрали перелік сайтів, на яких надаються різного роду адміністративні та інші документальні послуги онлайн. Краще прогулятися в сквері, ніж бігти займати чергу для подачі і отримання документів (а якщо це потрібно зробити ще в іншому місті, то "день на документи" Вам гарантований.

 

 

 

4. Тестувати нові програми, непотрібні видаляти, а корисні залишати та налаштувати їх під свої персональні потреби

Технології покращують життя. Ми летимо в майбутнє певне швидше, ніж можемо собі уявити, однак ще стільки справ, які людство не завершило і тисячоліттями. Щоб у Вас був час завершити свої старі справи, зробити прогрес в поточних справах та розпочати нові, необхідно вивільнити для цього трішки часу, а як? Нові технології доступні кожному для цього! Корисні застосунки і програми:

  • Enpass - надійне зберігання паролей
  • Duolingo - вивчення іноземних мов в ігровій формі
  • Youtube - тут є все, зокрема нескінченні освітні ресурси, але обираємо найкраще. Наприклад, Little fox, chinese buddy - канали для вивчення китайської (!) мови дітьми, однак так само вивчають її в Гарварді! То якщо кудись і їхати, то вже для спілкування з людьми і відпочинку, а рутинне вивчення можна перевести в гру!
  • Canva - редагування фотографій
  • Videoshaw, Movavi - редагування відео
  • InstaDoc - робота з документами
  • численні програми для відстеження здоров'я, ведення бюджету тощо.

Єдина складність усіх програм - перші 5 хвилин, коли Ваш мозок досліджує, як їх застосовувати, а надалі все переходить в звичку. Головне - тестувати, що саме Вам підходить і для чого потрібно. Не потрібен застосунок - видаляйте, так через деякий час у Вас буде власна підбірка сайтів, застосунків і програм для швидкого вирішення практично будь-якої задачі.

 

5. Складати детальні плани і їх виконувати (якщо не виходить почни спочатку)

Це настільки очевидно, однак інколи ми про це забуваємо. Так, саме плани, задачі і завдання наближають нас до бажаного стану, мети. Велику проблему не можливо вирішити одним рішення, знадобиться багато маленьких рішень. Хаотичне ведення нотаток у смартфоні поступово перетвориться на переліки справ з конкретними реалістичними строками реалізації. Нотатки можна надиктовувати, а гугл-клавіатура одразу перетворить їх на текст та ще й помилки виправить. Ставте цілі та досягайте їх! 

 

Дата на публикуване: 30.11.2021

Изговаряне на текст за търсене
Готово