УКР
ENG
POL
BUL

Відстрочка від мобілізації у новому законі

Вже набрали чинності зміни у Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а відповідно і змінилися підстави для відстрочки від мобілізації. Якщо дивитися в загальному плані, то самі підстави для відстрочки залишилися, але додалися додаткові умови для їх утримання.

Так, наприклад, раніше право на відстрочку мали всі студенти денної форми навчання. Наразі відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти та здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий  рівень освіти у послідовності, визначеній ч. 2 ст. 10 ЗУ "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури. Таким чином ви не можете другий раз поступити на магістратуру та скористатися відстрочкою, тільки, наприклад, якщо у вас був рівень бакалавра, а тепер ви перший раз навчаєтесь на магістратурі, тоді так.

Ще однією підставою для відстрочки є інвалідність дружини. Раніше було достатньо просто факту інвалідності (будь-яка група). По 1 та 2 групі так все і залишилося, але по 3 групі тепер є нюанси. Відповідно до п. 12 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю 3 групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності в особи з інвалідністю 3 групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромівТобто окрім 3 групи інвалідності, потрібна наявність вищезазначених факторів.

Користуйтеся базою шаблонів на платформі ІнстаДок. Понад 1000 документів для різних видів діяльності. Економте час та зусилля при створенні документів, обирайте базу шаблонів ІнстаДок з вже готовими до використання документами. Забудьте про витрачені години на форматування - з нами все просто та швидко! Детальніше

Що стосується батьків з інвалідністю 1 та 2 групи. В старій редакції додатковими умовами був факт спільного проживання та відсутність інших працездатних родичів, які згідно з законом зобов'язані доглядати. На практиці багато людей обходили пункт стосовно інших родичів, прописуючись просто у двох з інвалідом по одній адресі. Тепер же, відповідно до п. 13 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: які мають одного зі своїх батьків з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які є не військовозобов’язаними та відповідно до закону обов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з-поміж військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю. Тобто тепер, якщо в інваліда 1 чи 2 групи є працездатна дружина, навіть якщо вона взагалі закордоном, то його військовозобов'язаний син не має право на відстрочку, а якшо у нього два військовозобов'язаних сина, то право на відстрочку має право тільки один з них за вибором батька.

«Конструктор документів» ІнстаДок допоможе економити час та зменшити кількість помилок в документах. Оптимізуйте свій бізнес за допомогою автоматизації процесів роботи з документами. Створюйте професійні документи легко та швидко! Наш конструктор документів дозволить вам створювати належні та зрозумілі документи без необхідності у глибоких знаннях права. Почніть використовувати ІнстаДок вже сьогодні! Детальніше

Також хочу звернути увагу, що законом не встановлений чіткий перелік документів, які військовозобов'язаний повинен надавати для отримання права на відстрочку, чим іноді користуються працівники ТЦК та СП, відмовляючи у наданні відстрочки з незрозумілих причин, тому в будь-якому випадку вимагайте надання вмотивованої відмови, щоб оскаржити її до вищестоячих органів або суду. Крім того, звертаю увагу, що відстрочка це "право", їм можна як скористатися так відмовитися, тому якщо у вас є підстави для відстрочки та ви не бажаєте мобілізовуватися, то про це право треба завчасно повідомити органи ТЦК та СП на підставі заяви та доданих документів. Крім того, на нашому сайті можете знайти багато інших шаблонів, заяв до ВЛК, Рапортів.

Дата публікації: 26.05.2024

Продиктуйте текст для пошуку
Готово