УКР
ENG
POL
BUL

Що спільного між азбукою Морзе та кваліфікованим ел. підписом?

У 1869 році використання азбуки Морзе за допомогою телеграфів створило нові виклики в договірному праві. Хоча предметом справи Вищого суду Нью-Гемпшир (New Hampshire Supreme Court case) Howley v. Whipple було питання агентських відносин, це рішення створило прецедент для ідеї, що юридично обов'язковий підпис не є строго чорнилом на папері, а скоріше символом, пов'язаним із згодою на правочин.

 

“Коли договір укладається шляхом обміну телеграфними повідомленнями, які повинні бути письмовим згідно із законодавством, якщо сторони уповноважують своїх агентів письмово або усно, зробити пропозицію з одного боку, а інша сторона приймає його через телеграф, що складає письмовий договір за законодавством: оскільки кожна сторона уповноважує своїх агентів, компанію або оператора компанії писати за нього: і не має значення, чи пише цей оператор пропозицію чи акцепт у присутності його принципала і за його прямим вказівкою сталевою ручкою завдовжки дюйм, прикріпленою до звичайного тримача ручки, або ж це його ручка мідним дротом довжиною тисячу миль. І в тому, і в іншому випадку думка передається на папір пальцем, що спирається на ручку: і не має значення, що в одному випадку використовуються звичайні чорнила для запису, тоді як в іншому випадку більш тонка рідина, відома як електрика, виконує одну і ту саму функцію”.

 

Таким чином, ідея про те, що носій інформації, будь то телеграф чи Інтернет, може замінити потребу в традиційному підписі  існувала ще в 19 столітті.

 

 

Ознайомитися з тарифами на елеткронний документообіг тут. Конструктор документів безкоштовно!

Дата публікації: 11.07.2021

Продиктуйте текст для пошуку
Готово