УКР
ENG
POL
BUL

Штрафи за перевантаження в Україні

Згідно з діючим законодавства України дозволено перевезення вантажів дорогами загального значення загальною масою не більше 40 тонн. В ці 40 тонн ми враховуємо масу вантажу та масу транспортного засобу (наприклад, тягач з причепом). Розмір штрафів за порушення вагових норм зазначений у ст. 60 ЗУ "Про автомобільний транспорт". Одразу прошу звернути увагу, що це адміністративно-господарські станції, тобто відповідальність несе не водій, а саме перевізник (ФОП або юридична особа, яка надає послуги з перевезення). Тепер подивимося розміри самих штрафів:

  • перевищення на 5% - 10% - п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян = 8500 грн;
  • перевищення на 10%-20% - одна тисяча неоподатковуваних мінімумів доходів громадян = 17000 грн;
  • перевищення понад 20% - дві тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян = 34000 грн.
Команда InstaDoc надає послуги з комплексного супроводження бізнесу, забезпечення юридичної роботи на підприємстві, ведення договірної роботи та бухгалтерські послуги. Детальніше про послугу "Віртуальний юрист"

Окрім того, ч. 2 ст. 1321 КпАП передбачено відповідальність за ухилення або відмову від проходження габаритно-вагового контролю, а так само перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг, розташування транспортних засобів на проїзній частині, вчинення правопорушень у зоні габаритно-вагового контролю — штраф 50000 грн.

Як і зазначив вище відповідальність покладається саме на перевізника. На початку вступ в дію цих правил визвав обурення серед перевізників, адже можливі, наприклад, випадки, коли вантажовідправник умисно/неумисно завантажив транспорт перевізника з порушенням вагових норм, але судова практика і законодавство зазначає, що саме на перевізника покладено контроль за правильністю навантаження автомобіля. Таким чином для уникнення таких ситуацій треба додаткового перевіряти вагу у сторонніх організаціях, водію бути присутнім на завантаженні.

До того ж перевізник може знизити ризик непередбачуваних витрат, передбачивши в договорі про перевезення компенсацію замовником частини штрафу за порушення габаритно-вагових норм, наприклад 50%. Якщо ділові відносини між замовником та перевізником дозволяють, замовник може погодитись на таку договірну конструкцію.

Змодулюємо ситуацію, якщо все ж таки, транспорт виявився з перегрузом на ваговому контролі. Тут є два варіанти перебігу подій:

  1. Потрібно привести вагові параметри в норму, перезавантажити зайве в інший транспорт, або, як інколи роблять водії зерновозів, банально зсипати сипучий вантаж, з подальшою його компенсацією вантажоотримувачу та повторно пройти зважування.
  2. Сплатити плату за проїзд з перевищенням вагових норм. Плата розраховується по формулі: ставка х споряджену масу (транспорт + вантаж) х відстань у кілометрах. Так, наприклад, за перевезення 44 тонн на відстань 100 кілометрів доведеться платити 440 євро ( 0,1 х 44 х 100).

Як буде повідомлятися про штраф? Рекомендованим листом, надісланим поштою. Лист міститиме постанову та реквізити для оплати штрафу.

Коли має бути оплачений штраф? Протягом 10 днів з дня отримання повідомлення про штраф. Належний користувач (перевізник) може оскаржити рішення в суді.

В будь-якому випадку після отримання повідомлення про штраф, якщо є сумніви стосовно його застосування - радимо звернутися до юристів для аналізу справи та можливості його оскарження.

Одноразовий ідентифікатор. Вам потрібно швидко підписувати юридично значущі документи і витрачати менше часу на оформлення документації з клієнтом? Одноразовий ідентифікатор від ІнстаДок рішення, що вирішить потребу швидкого підпису документів, без зайвої витрати часу! Детальніше

Шаблони, які можуть вам знадобитися:

Дата публікації: 02.07.2024

Продиктуйте текст для пошуку
Готово