УКР
ENG
POL
BUL

Перенесення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами: особливості оформлення

Протягом 2023 року до Законів України вносилися зміни та доповнення в тому числі й тих положень, якими регулюється процес надання відпусток.   Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами — один із видів соціального відпочинку, надання та оформлення якої відбувається на підставі медичного  висновку. В сучасних умовах життя та розвитку, законотворці надали жінці-працівниці право самостійно визначати, коли в неї розпочнеться відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. Уточнимо більш детально особливості цієї ситуації.

Користуйтеся базою шаблонів на платформі ІнстаДок. Понад 1000 документів для різних видів діяльності. Економте час та зусилля при створенні документів, обирайте базу шаблонів ІнстаДок з вже готовими до використання документами. Забудьте про витрачені години на форматування - з нами все просто та швидко! Детальніше

   

Законодавчі підстави перенесення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами:

  • На підставі ст. 17 ЗУ "Про відпустки", оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами надається загальною тривалістю 126 к.дн., за умови народження однієї дитини: 70 к.дн до пологів та 56 к.дн після народження дитини. Відпустку й сьогодні можна оформити з 30 тижня вагітності, проте, зважаючи на законодавчі зміни, працівниця має право  відмовитися від днів соціального відпочинку й далі продовжувати працювати.
  • ЗУ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами  набрав чинності 29 липня 2023 року, нормами якого внесені зміни до порядку надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, а саме жінка, відповідно до ст. 17 ЗУ "Про відпустки", має можливість перенести дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, зберігаючи всю тривалість оплачуваної відпустки, тобто 126 к. дн. Зміна дати відпустки відбувається виключно за бажанням жінки та у разі відсутності медичних протипоказань. Таким чином жінка може оформити відпустку не з 30 тижня вагітності, а пізніше, тобто дату початку вона вирішує самостійно, консультуючись з лікарем. Важливого наголосити, що переносяться лише частина допологової відпустки, що надається до народження дитини, тобто лише 70 к.дн. Якщо жінці дні соціального відпочинку не  надавалися, а вона народила дитину, то лікар, починаючи з дня пологів, має обов’язково надати особі лікарняний на 126 к.дн. На підставі цього документа жінка оформить на роботі відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.
  • Згідно зі ст. 179 Кодексу законів про працю України відпустка надається тривалістю 140 к.дн. - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів.

 

Кадрове оформлення та оплата відпустки

Щоб оформити відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, жінка-працівниця має надати листок непрацездатності та написати заяву на ім’я роботодавця. Отримавши документи, роботодавцеві необхідно видати наказ. Задля уникнення конфліктних ситуацій жінці необхідно в письмовій та довільній формі написати прохання на ім’я роботодавця про те, що вона самостійно вирішила перенести допологові дні відпочинку на більш пізній термін. До речі, в період воєнного стану роботодавець не може відмовити працівниці в наданні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Також роботодавець не може заборонити працівниці переносити відпустку на більш пізній термін. В такій ситуації й роботодавець, й працівниця мають виконувати умови трудового договору.

Відповідно до норм діючого законодавства, зокрема ЗУ "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування", працівник не може одночасно отримувати виплати, передбачені листком непрацездатності, та заробітну плату. При перенесенні днів відпустки працівниця отримуватиме лише заробітну плату. Виплати від ПФУ працівниця отримає після оформлення днів соціального відпочинку.

«Конструктор документів» ІнстаДок допоможе економити час та зменшити кількість помилок в документах. Оптимізуйте свій бізнес за допомогою автоматизації процесів роботи з документами. Створюйте професійні документи легко та швидко! Наш конструктор документів дозволить вам створювати належні та зрозумілі документи без необхідності у глибоких знаннях права. Почніть використовувати ІнстаДок вже сьогодні! Детальніше

На наступний день після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами жінка або починає виконувати посадові обов’язки або пише їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Трудові відносини мають багато "підводних каменів" та потребують підготовки різноманітних заяв та наказів, які можете знайти на нашому сайті.

 

Отримати консультацію для моєї ситуації  

 +38 (093) 1776558 Олексій

 info@instaco.com.ua

Дата публікації: 27.03.2024

Продиктуйте текст для пошуку
Готово