УКР
ENG
POL
BUL

Особливості надання послуги з вивезення твердих побутових відходів (+ шаблон договору про надання послуг з вивезення побутових відходів з актом прийому-передачі та рахунком).

Кожному відповідальному громадянину давно відомо про величезну стурбованість світової спільноти щодо питань екології, навколишнього середовища та утилізації відходів.

            Сміття та побутові відходи завжди були і будуть великою проблемою людства. Кожен з нас є виробником побутових відходів, адже саме наша повсякденна діяльність призводить до утворення відходів.

            Зважаючи на це, законодавство України приділяє велику увагу регулюванню питань поводження з відходами. Норми і стандарти, що регулюють поводження із побутовими відходами закріплені у законах України «Про житлово-комунальні послуги», «Про відходи» та «Про місцеве самоврядування в Україні».

            Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про відходи», відходами слід вважати будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення.

Поняття поводження з відходами охоплює дії із запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення, сортування, зберігання, оброблення, перероблення, утилізацію, видалення, знешкодження і захоронення, включаючи контроль за цими операціями та нагляд за місцями видалення (абзац 5 ст. 1 ЗУ «Про відходи»).

У повсякденному житті кожен з нас стикається з побутовими відходами, тобто таким, що утворюються в процесі життя і діяльності людини в житлових і нежитлових будинках,  і не використовуються за місцем їх накопичення (абзац 23 ст. 1 ЗУ «Про відходи»).

Вони можуть бути твердими, рідкими, великогабаритними чи ремонтними.

До твердих побутових відходів відносять залишки речовин, матеріалів, предметів, виробів, товарів, продукції, що не можуть надалі використовуватися за призначенням (абзац 24, ст. 1 ЗУ «Про відходи»).

Сюди відноситься сміття, харчові відходи, предмети та вироби з дерева, металу, шкіри, скла, пластмаси, текстилю та інших матеріалів, що вийшли з ужитку або втратили споживчі властивості, а також папір, картон, різного роду тара (дерев’яна, скляна, металева) тощо.

Рідкі відходи – це побутові відходи, що утворюються у будинку за відсутності централізованого водопостачання та каналізації і зберігаються у вигрібних ямах (абзац 25, ст. 1 ЗУ «Про відходи»).

Це можуть бути господарче – побутові  (від миття, прання тощо) та каналізаційні стоки (за винятком промислових) за відсутності централізованого водовідведення.

Якщо ми кажемо про великогабаритні відходи, то вони входять до складу твердих побутових відходів, але їх розміри перевищують 50 х 50 х 50 см. Дані відходи не розміщуються у звичайних стандартних контейнерах, а збираються на окремо виділених ділянках. До них можна віднести старі меблі, побутову техніку, матраци тощо.

Ремонтні відходи також входять до складу ТПВ та до них можна віднести демонтовані внаслідок ремонту квартир старі двері, вікна, труби, сантехніка тощо.

Сьогодні приділимо увагу законодавчому регулюванню саме процедурі вивезення твердих побутових відходів, адже ми стикаємося із ними найчастіше і це питання стосується кожного з нас.

Кожен з нас є виробником і власником побутових відходів, і кожен з нас є споживачем послуги вивезення ТПВ із території його мешкання (квартири, приватного будинку, садиби) чи території комерційної діяльності (підприємства, установи, організації).

Згідно з пунктом 1 розділу 5 статті 25  Закону України «Про житлово-комунальні послуги» «Споживачі зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому законодавством порядку».

Хто може бути споживачем за даним договором?

Споживачами послуги з вивезення ТПВ у цьому випадку можуть бути будь-які фізичні особи, юридичні особи, фізичні особи-підприємці (надалі – ФОП), підприємства державної та комунальної власності усіх типів, діяльність яких призводить до утворення відходів.

Але самовільно особа не може укласти договір про вивезення ТПВ з будь-яким надавачем даної послуги за бажанням, адже законодавство України чітко регулює цей процес.

Орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, визначає виконавця послуг з перевезення побутових відходів з певної території населеного пункту. Саме з переможцем даного конкурсу споживачі можуть укласти договір. Цей конкурс та його результати є відкритими, і на сайті свого органу місцевого самоврядування Ви можете знайти інформацію про переможця.

            До учасників конкурсу висувається певний перелік кваліфікаційних вимог. Переможцем такого конкурсу зазвичай буде компанія, що має достатню кількість сучасного обладнання, спеціальних автомобілів, досвідчених водіїв, найнижчу вартість послуги та здатна забезпечити виконання послуги на вказаній території.

            Хто може бути виконавцем за даним договором?

            Виконавцями послуги з вивезення ТПВ можуть юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які зареєстровані у встановленому законом порядку для цього виду діяльності.

            Якщо даною діяльність займається ФОП, то він має бути зареєстрований як платник єдиного податку на другій групі та має бути зареєстровано відповідний КВЕД 38.11 (збирання безпечних відходів).

            Юридичні особи та фізичні особи-підприємці не зобов’язані мати ліценцію на вивіз ТПВ. Однак коли ми говоримо про подальшу долю вивезених від нашого місця мешкання відходів, а саме про їх перероблення та захоронення, то вже для цих видів діяльності встановлена обов’язкова норма щодо ліцензування (п. 31, 32 ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності»).

            Виконавці послуг з вивезення побутових відходів зобов’язані укласти договори про надання послуг з перероблення та захоронення побутових відходів із суб’єктами господарювання, що надають такі послуги (абзац 4 ст. 35/1 ЗУ "Про відходи"). Інформація про укладені договори щодо послуги з перероблення та/або захоронення побутових відходів має бути зазначена при укладанні договорів виконавця зі споживачами послуги вивезення ТПВ.

            Формування тарифів та строки оплати за договором.

Формування тарифів на послуги здійснюється відповідно до умов договору і тарифів, що формуються відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 р. № 1010 “Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами”.

Також цікаво зазначити, що законодавцем прямо зазначено строк оплати послуг за цими договорами, а саме у ст. 9 постанови КМУ «Про затвердження Правил надання послуг з поводження з побутовими відходами» від 10 грудня 2008 р. № 1070, зазначено, що оплата послуг здійснюється не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим періодом. Отже, при укладенні договору слід звернути на це увагу, та встановлювати відповідний термін.

            Що стосується юридичних осіб - споживачів даної послуги, то слід зауважити що відповідно до статті 17 Закону України “Про відходи”, установи та підприємства, діяльність яких призводить виключно до утворення відходів з показником від 50 до 1000, зобов’язані щороку подавати декларацію про відходи. 

            Існує показник загального утворення відходів, він розраховується за спеціальною формулою. Декларація подається щорічно до 20 лютого, за попередній рік. На сьогодні отримати інформацію та подати вказану декларацію може кожен споживач за допомогою вебпорталу «Дія» онлайн.

            Підсумовуючи слід вказати, що кожна фізична, юридична особа чи ФОП, що є виробниками побутових відходів, зобов’язані укласти договір про їх вивіз з особою, що є переможцем конкурсу органу місцевого самоврядування для здійснення цієї діяльності.

            В законодавстві прямо передбачено, що кожен власник побутових відходів фактично зобов’язаний забезпечити їх зберігання та вивезення.

            Якщо ви проживаєте в багатоквартирному будинку, то уповноважений будинку чи представник ОСББ укладає договір про вивезення ТПВ, і Вам лише необхідно сплачувати послуги за квитанціями. Власникам приватних будинків та садиб необхідно звернутись до органів місцевого самоврядування та укласти відповідний договір із переможцем конкурсу.

            У разі якщо Ви є юридичною особою чи фізичною особою-підприємцем, і Ваша комерційна (чи інша) діяльність генерує побутові відходи, Ви також зобов’язані укласти договори на їх вивезення.

 

Нині держава всіляко урегулювала процес поводження із побутовими відходами, адже екологічна ситуація в країні та світі є однією із нагальних питань та потребує постійної уваги.   

            Ви можете завантажити шаблон договору про вивезення побутових відходів та акт прийому-передачі до нього за посиланням. Або ж скористатися розширеним функціоналом системи в частині ведення реєстру контрагентів, згенерувати договір, акт, рахунок, заповнений даними, а також підписати кваліфікованим електронно-цифровим підписом.

Дата публікації: 21.05.2022

Продиктуйте текст для пошуку
Готово