УКР
ENG
POL
BUL

Новий закон про мобілізацію, що очікує військовозобов'язаних

Вже 18.05.2024 року вступає в дію Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку". Проєкт закону довго обговорювали як у суспільстві, так і Верховній Раді, було внесено багато правок, тому подивімося, що ми отримали на виході:

- Уточнити протягом 60 днів після вступлення в дію закону свої персональні дані через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (п. 10, ст. 1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (у новій редакції)). Тут не бачу чогось нового, адже ще до воєнного стану військовозобов'язані повинні були перебувати на обліку. Цією нормою перед усім хочуть прискорити постановку на облік тих - хто ще цього не зробив. Але досі не зрозуміло відносно уточнення даних через електронний кабінет призовника та центр надання адміністративних послуг, адже залишається питання проходження ВЛК, тому перед усім буде перенаправлення до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. До того ж електронний кабінет ще не функціонує, а його запуск запланований на середину червня 2024 року.

- Чоловіки віком 18-60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ (приписне посвідчення, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного), які треба буде пред'являти на вимогу представників ТЦК та СП або поліції, а також представники Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України (ч. 4, ст. 20 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (у новій редакції)). Дані будуть перевіряти у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Користуйтеся базою шаблонів на платформі ІнстаДок. Понад 1000 документів для різних видів діяльності. Економте час та зусилля при створенні документів, обирайте базу шаблонів ІнстаДок з вже готовими до використання документами. Забудьте про витрачені години на форматування - з нами все просто та швидко! Детальніше

Заборона вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані. Сюди також відноситься отримання внутрішнього паспорта та закордонного паспорта через дипломатичну установу (ч. 5, ст. 20 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (у новій редакції)). Виняток – оформлення документів на повернення в Україну. Тут повертаємося до першого пункту, через дипломатичну установу або електронний кабінет заключення ВЛК не отримати, тому вважаю значній частині чоловіків за кордоном все ж таки доведеться повернутися в Україну для оновлення даних.

- Згідно  з ч. 1 ст. 27 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (у новій редакції)  у разі невиконання під час мобілізації громадянином обов’язків відносно обліку та вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 210(1) Кодексу України про адміністративні правопорушення, керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки може звернутися до поліції, щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення такого громадянина до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Але звертаємо увагу, що затримання та доставка виконуються тільки для складання протоколу про адміністративне порушення, а не уточнення даних чи проходження ВЛК.

- Ще одним заходом впливу згідно з ч. 4 ст. 27 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (у новій редакції) є тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом під час мобілізації. Щоб задіяти це захід повинні відбутися наступні умови:

  • громадянин не з'явився по повістці,
  • керівник ТЦК та СП звернувся до поліції відносно адміністративного затримання та доставки, але отримав письмово відповідь про неможливість виконання таких дій,
  • після цього керівник ТЦК надсилає громадянину в паперовій формі засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу його місцезнаходження, місця проживання вимогу про виконання обов’язку військовозобов’язаним. Звертаємо увагу, що днем вручення вимоги може бути день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси, 
  • і вже після невиконання вимоги, керівник ТЦК та СП може звернутися до суду з приводу обмеження у праві керування транспортним засобом.

- Право на відстрочку не зазнало сильних змін, вони торкнулися:

  • студентів денною або дуальної форми навчання, адже тепер право на відстрочку буде тільки якщо вони здобувають освіту вищого рівня, ніж уже наявна попередня освіта;
  • відстрочка при наявності дружини з 3 групою інвалідності, крім групи потрібно щоб інвалідність була набута через втрату кінцівки, стопи, кисті, одного із парних органів або за наявності в особи з інвалідністю 3 групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;
  • залишилася відстрочка для осіб, які мають одного зі своїх батьків (або батьків дружини) з інвалідністю 1 чи 2 групи, але тепер додалася вимога у вигляді відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). 

- Що стосується санкцій, то за них відповідає інший законопроєкт №10379 від 25.12.2023, який знаходиться на другому читанні у Верховній Раді, тому ще не зрозуміло які будуть результати голосування, звичайно що можливий варіант неприйняття даного законопроєкту. Але попередню за порушення адміністративного законодавства про військовий облік у період мобілізації  проєкт передбачає штрафи від 17000 до 25500 грн. Що стосується кримінальної відповідальності, то згідно з діючим законодавством вона настає тільки за умови проходження громадянином ВЛК  (визнання його придатним) та ігнорування "бойової повістки" (мобілізаційного розпорядження), проєкт же передбачає кримінальну відповідальність вже за відмову від проходження ВЛК.

Розробка Договорів під ключ з компанією ІнстаДок – розробка договору, згідно з запитом і потреб клієнта та створення юридично вірного та законного документа. Будьте впевнені - Ваші інтереси захищені! Детальніше

Крім вищезазначеного новий закон має багато інших нюансів відносно бронювання, транспортного обов'язку, проходження ВЛК, адже скасовується статус "обмежено придатний", тому з детальними змінами можете ознайомитися за посиланням. Наразі очікуємо вступлення в дію закону, адже вже серед юристів багато суперечок відносно його застосування: як буде працювати електронний кабінет, чи впораються суди з додатковим навантаженням, до того ж вже непоодинокі випадки коли підрозділи ТЦК та СП не мають змоги прийняти всіх бажаючих оновити дані, а 18 травня ще навіть не настало. В будь-якому випадку рекомендуємо ознайомитися з новими змінами у законодавстві, адже, як відомо "незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності"!

 

Дата публікації: 20.05.2024

Продиктуйте текст для пошуку
Готово