УКР
ENG
POL
BUL

Навіщо потрібен пін і пак код до айдікарти

Згідно інформації, яка міститься на сторінках ЦНАПів, "під час отримання паспорта особа, на ім’я якої оформлено паспорт, зобов’язана за допомогою працівника змінити початкові значення PIN1/PUK1 та PIN2/PUK2 власною комбінацією цифр та вжити заходів щодо забезпечення конфіденційного зберігання цієї інформації. Варто зазначити, що вказані цифрові комбінації не зберігаються жодними системами ДМС, а містяться лише на чипі ID-картки.

PIN1 та PIN2 потрібні для зчитування та внесення (або зміни) інформації на чипі ID-картки. Наприклад: зміна місця проживання, одруження чи розірвання шлюбу, при цьому змінювати ID-картку не потрібно.

У разі неправильного введення кожного з PIN-кодів тричі поспіль, можливість виправлення буде автоматично заблоковано. Для розблокування цієї можливості власнику ID-картки потрібно буде ввести відповідний PUK-код.

Якщо власник ID-картки не пам’ятає своїх PIN-та PUK-кодів і доступ до безконтактного електронного носія заблоковано, його ID-картка не втрачає чинності і нею можна користуватися протягом терміну її дії. Однак, у даному випадку використання ID-картки буде частково обмеженим.

Якщо ж власник ID-картки бажає користуватися своїм паспортом у повному обсязі, йому потрібно буде звернутися до будь-якого підрозділу Державної міграційної служби або Центру надання адміністративних послуг для оформлення нового паспорту".

Слід зазначити, що PIN - це персональний ідентифікаційний номер, який складається із чотирьох цифр (крім 0000), призначений для зчитування інформації та внесення змін до захищених груп даних чіпа ID-картки. PUK - це персональний авторизаційний код, який складається із восьми цифр (крім 00000000) та використовується для розблокування доступу до ID-картки у разі втрати чи неправильного введення PIN.

Державна міграційна служба України на своєму сайті надає дуже зручну інформаційну таблицю, яка допомагає більш детально та наочно розібратись, що таке PIN та PUK коди.

 

Персональні

ідентифікаційні номери

Персональні
авторизаційні коди

ПІН 1

ПІН 2

ПАК 1

ПАК 2

Власник ID-картки самостійно обирає та вводить довільну комбінацію цифр

4 цифри

8 цифр

Значення  цифрових комбінацій відомі лише власнику ID-картки і не повинні розголошуватися стороннім особам

+

+

Дозволяє зчитування інформації на чіпі ID-картки та внесення додаткової змінної інформації

+

Призначений для зчитування інформації та внесення змін  до захищених груп даних чіпа ID-картки

+

Використовується для розблокування доступу до чіпа ID-картки

Кількість спроб для введення  цифрової комбінації (далі доступ до чіпа блокується)

3

3

Отже, PIN призначений для зчитування інформації та внесення змін до захищених груп даних чіпа ID-картки, тобто до персональних даних власника паспорта.

Нагадаємо, що персональні дані - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована (ст. 2 Закону України "Про захист персональних даних").

Сторонні чи треті особи - це будь-яка особа, за винятком суб’єкта персональних даних, володільця чи розпорядника персональних даних та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, якій володільцем чи розпорядником персональних даних здійснюється передача персональних даних (ст. 2 Закону України "Про захист персональних даних").

Реєструйтесь на сайті ІнстаДок та використовуйте зручну систему електронного документообігу. Додайте контрагентів, оберіть шаблон і підпишіть потрібний документ прямо зараз!

Дата публікації: 19.03.2022

Продиктуйте текст для пошуку
Готово