УКР
ENG
POL
BUL

Купити або продати автомобіль в Україні

Попри військові дії, автомобільний ринок України продовжує функціонувати,  громадяни як і раніше цікавляться купівлею або продажем авто. У кожного з цих процесів є свої особливості, переваги та підводні камені, тому важливо розуміти основні кроки та нюанси, які можуть допомогти вам зробити вигідну угоду. Купуючи авто, перше, що варто зробити – це визначитися з бюджетом. Не забудьте врахувати витрати на страхування, реєстрацію автомобіля, можливі ремонти та технічне обслуговування. Крім того, потрібно вирішити, чи купуватимете новий автомобіль або вживаний.

Купівля нового авто

Коли ви купуєте новий автомобіль в салоні, вам надають договір з печаткою продавця та тимчасовий червоний номерний знак (транзитний), який діє протягом 10 днів. Після автосалону ви їдете до найближчого сервісного центру МВС з наступними документами:

  • договір купівлі-продажу автомобіля із печаткою продавця (автосалону);
  • паспорт та ІПН;

Бажано заздалегідь зареєструватися в електронній черзі та обрати зручний час та день візиту. Безпосередньо у сервісному ви зможете оплатити необхідне мито та збори, після чого вам видадуть свідоцтво про реєстрацію (техпаспорт) і номерні знаки. З моменту державної реєстрації у вас буде три дні для оформлення обов’язкової страховки (ОСЦПВ).

Користуйтеся базою шаблонів на платформі ІнстаДок. Понад 1000 документів для різних видів діяльності. Економте час та зусилля при створенні документів, обирайте базу шаблонів ІнстаДок з вже готовими до використання документами. Забудьте про витрачені години на форматування - з нами все просто та швидко! Детальніше

 

Купівля або продаж вживаного авто

Як і у випадку з новим автомобілем, переоформлення вживаного авто проходить у сервісному центрі МВС. Оформлення договору купівлі-продажу в сервісному центрі є безкоштовним, для цього покупцю та продавцю надати:

  • паспорта та ІПН; 
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт);
  • сплатити обов’язкові платежі за перереєстрацію;
  • якщо продавець одружений, потрібна письмова згода другого з подружжя на продаж автомобіля, завірена нотаріально, або його присутність із паспортом.

Крім того, за допомогою онлайн сервісів, можливо перевірити чи не є машина: під кредитними зобов'язаннями, під арештом, з обмеженнями на відчуження. Працівники сервісного центру також перевірять, чи не перебуває авто в угоні. За бажанням можете додатково звернутися до експертів для звірки ідентифікаційних номерів.

Автомобіль не обов’язково знімати з обліку при зміні власника, але це може бути необхідним, наприклад, для зміни номерних знаків.

Відносно страховки (ОСЦПВ), то при зміні власника поліс продовжує діяти, але при настанні страхового випадку кошти будуть виплачуватися минулому власнику, то рекомендуємо у короткий термін зробити нову страховку на своє ім'я. 

 

Що робити, якщо одна зі сторін не може прибути до сервісного центру?
- Продавець або покупець можуть зробити довіреність, засвідчену у нотаріуса, для свого представника, який підпише від його імені договір купівлі-продажу у сервісному центрі МВС.

- Продавець може зробити в торгуючій (комісійній) організації договір купівлі-продажу транспортного засобу та передати його другій стороні, Завдяки такому договору покупець може в односторонньому порядку переоформити автомобіль в сервісному центрі МВС.

Одноразовий ідентифікатор. Вам потрібно швидко підписувати юридично значущі документи та витрачати менше часу на оформлення документації з клієнтом? Одноразовий ідентифікатор від ІнстаДок рішення, що вирішить потребу швидкого підпису документів, без зайвої витрати часу! Детальніше

Також звертаємо увагу, якщо ви продаєте легковий автомобіль (мотоцикл, мопед) не вперше в цьому році, тоді додатково оплачується податок на прибуток - 5% від вартості машини. До того ж доведеться оплатити послуги оцінщика.

Купівля, продаж або обмін автомобіля в Україні – це відповідальний процес, який вимагає уваги до деталей та обережності. Дотримуйтесь юридичних правил, проводьте детальну перевірку автомобіля, це допоможе зробити процес максимально безпечним та вигідним для вас. Якщо маєте невпевненість, замовляйте юридичний супровід угоди, щоб в майбутньому уникнути негативних наслідків.

Дата публікації: 07.10.2024

Продиктуйте текст для пошуку
Готово