УКР
ENG
POL
BUL

Як відкрити приватний дитячий садочок?

Наразі в Україні великий дефіцит дитячих садків. Ця негативна тенденція почалася ще у 90-х роках, коли державні дитячі садки почали масово закриватися через недофінансування. І тепер для батьків дитини знайти відповідно установу становить "цілий квест". Але як кажуть "попит народжує пропозицію", тому в останні декілька років з'являється велика кількість приватних дитячих садків. Тому в цій статті розповімо про основні моменти, на які треба звернути увагу, якщо плануєте зайнятися таким бізнесом. 

Зареєструвати юридичну особу або ФОП. Для реєстрації треба обрати КВЕД 85.10 та 88.91. Фізична особа може заснувати приватний дитячий садок, проте повинна відповідати вимогам, що висуваються до керівників таких закладів. Якщо це не ваш випадок, завжди можна зареєструвати юридичну особу та найняти керівника, який відповідає вимогам, зазначеним у ч. 2 ст. 31 Закону України "Про дошкільну освіту". До цих вимог входять:

  • вільне володіння українською мовою;
  • наявність вищої освіти (для приватних дитсадків освіта не обов'язково має бути педагогічною);
  • відповідний стан здоров'я (включно з психічним, що дозволяє працювати з дітьми).

Обов'язковою вимогою є українське громадянство. Таким чином, будь-який підприємець, який є громадянином України, має вищу освіту та відповідає зазначеним критеріям, може відкрити приватний дитячий садок.

ЕДО ІнстаДок Ваш помічник в роботі з документами. Зберегти, узгодити, підписати - стає швидко та просто з системою ЕДО ІнстаДок. ІнстаДок дозволяє ефективно управляти вашими документами, забезпечуючи швидкість та безпеку. Попрощайтеся з непотрібними формальностями! Детальніше

Отримання ліцензії. Згідно з ч. 3 ст. 11 ЗУ "Про дошкільну освіту" заклад дошкільної освіти здійснює свою діяльність за наявності ліцензії на право провадження освітньої діяльності у сфері дошкільної освіти, виданої у встановленому законодавством України порядку. Для отримання ліцензії необхідно звернутися до місцевої державної адміністрації де зазвичай і знаходяться структурні підрозділи МОН.

Приміщення повинно відповідати будівельним та санітарним нормам та державним будівельним нормам. Якщо ви розглядаєте можливість придбання приміщення або плануєте будувати його самостійно, обов’язково проконсультуйтеся з фахівцями щодо площі, обладнання та планування приміщення і кімнат. Це допоможе уникнути несподіванок під час оформлення ліцензії або майбутніх перевірок. Зараз особливо актуальним питанням є наявність бомбосховища. Хоча ліцензійні умови не вимагають наявності бомбосховища, його відсутність не вплине на отримання ліцензії. Проте, після отримання ліцензії, під час навчального процесу, відповідальність за безпеку дітей, включно з наявністю укриття, лежить на персоналі закладу, особливо на керівнику. Якщо у вашому приміщенні немає укриття, можна укласти договір з власниками будівлі, де воно є, головне, щоб це було в пішій доступності.

Персонал. Дитячий садок повинен бути укомплектований педагогічним персоналом, це можуть бути люди з вищою педагогічною освітою або ті, хто має кваліфікацію педагога. Крім того, якщо садок спеціалізується на певному напрямку (наприклад, вивчення іноземних мов), викладачі з цих напрямків можуть працювати на договірній основі з певною періодичністю. Також до складу працівників дитячого садка має входити принаймні один медичний працівник. Для його працевлаштування необхідно буде додатково отримати медичну ліцензію. 

Договірна діяльність. Перед самим стартом обов'язково підготуйте проєкт договору про догляд за дитиною, в якому будуть зазначені всі необхідні сфери регулювання: освітня програма, графік роботи, оплата, передача дитини, відповідальність сторін, форс-мажор або скористатися нашим готовим шаблоном договору про надання послуг по догляду за дитиною, який підійде для ФОП та юридичних осіб. 

Розробка Договорів під ключ з компанією ІнстаДок – розробка договору, згідно з запитом і потреб клієнта та створення юридично вірного та законного документа. Будьте впевнені - Ваші інтереси захищені! Детальніше

Як бачимо, процес відкриття садочка не з простих, тому прорахуйте всі моменту та зробіть поетапний план дій. Обов'язково зверніться за консультацією або найміть під проєкт юриста, який допоможе з реєстрацією суб''єкта  господарювання, отриманням ліцензії, вибором системи оподаткування та підготовкою інших необхідних документів. Бажаємо успіхів і пам'ятайте, що окрім прибутку такий бізнес несе велику соціальну функцію, адже гарне виховання дітей є стратегією розвитку всіх цивілізованих країн. 

Дата публікації: 29.08.2024

Продиктуйте текст для пошуку
Готово