УКР
ENG
POL
BUL

Як отримати компенсацію за працевлаштування ВПО?

Можливо ви не знали, а держава виплачує роботодавцем компенсацію витрат за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (далі - ВПО). Головним нормативно-правовим актом в даному питанні є Постанова КМУ №331  від 20.03.2022 року  "Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні" (далі - Постанова). За компенсацією витрат можливо звертатися у продовж періоду дії правового режиму воєнного стану та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

Так згідно з п. 2  Постанови для отримання компенсації необхідно виконання наступних вимог:

  • Працевлаштування відбувається на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), зокрема за сумісництвом.
  • Роботодавець повинен перебувати на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  • Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством.
  • Подання роботодавцем в установленому законодавством порядку податкової квартальної звітності або податкової річної звітності за останній звітний період на дату подання заяви на отримання компенсації витрат.
  • ВПО раніше не працевлаштовувався на умовах згідно З постановою. До того ж компенсація призначається за кожну працевлаштовану особу, граничної кількості таких працівників законодавством не встановлено.
    Консультація з трудових відносин, допомога в оформлення заяв, наказів та інших бухгалтерських документів. Будьте впевнені - Ваші інтереси захищені! Детальніше

Якщо вищезазначені умови виконанні, то роботодавець не раніше ніж через 5 календарних днів після працевлаштування особи та не пізніше 6 місяців з дня працевлаштування особи подає до центру зайнятості (розташованого за місцезнаходженням роботодавця) заяву про компенсацію витрат. Заява може подаватися у паперовій формі (особисто під час відвідування центру зайнятості або на адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості) або через "Портал Дія". Форма заяви затверджується центром зайнятості або "Порталом Дія". До заяви подаються наступні документи:

  • Відомості про працівника: прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному органу контролю і мають відмітку в паспорті).
  • Копія наказу про працевлаштування особи.
  • Копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, тут важливий момент, згідно з п. 1 Постанови довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи повинна бути датована після введення в Україні воєнного стану, а саме після 24.02.2022 року.
  • Копія документа, в якому зазначена інформація про інвалідність працевлаштованої особи (у разі працевлаштування особи з інвалідністю (форма № 080/о, або форма № 157-1/о).
  • Банківські реквізити роботодавця.

Рішення щодо погодження або відмови у наданні компенсації витрат приймається та оформлюється відповідним наказом протягом 5 календарних днів після отримання заяви від роботодавця.

Компенсація витрат надається у розмірі мінімальної заробітної плати, яка з 01.04.2024 року становить 8000,00 грн. Загальна тривалість надання компенсації витрат на одну особу не може перевищувати 3-х місяців, а для осіб з інвалідністю з-поміж ВПО - 6 місяців з дня працевлаштування особи.

Також прошу звернути увагу, що центр зайнятості спочатку виплачує компенсацію за перший місяць працевлаштування, для отримання компенсації за другий та наступні місяці роботодавець повинен підтвердити продовження зайнятості осіб за допомогою "Порталу Дія" або шляхом подання відомостей про працівників до центру зайнятості (безпосередньо або на адресу електронної пошти).

   Команда InstaDoc надає послуги з комплексного супроводження бізнесу, забезпечення юридичної роботи на підприємстві, ведення договірної роботи та бухгалтерські послуги. Детальніше про послугу "Віртуальний юрист" тут.

 

Отримати консультацію для моєї ситуації  

 +38 (093) 1776558 Олексій

 info@instaco.com.ua       

 

Дата публікації: 30.03.2024

Продиктуйте текст для пошуку
Готово