УКР
ENG
POL
BUL

Розробка європейського цифрового гаманця: що це і навіщо

Європейський парламент проголосував за створення законодавчої основи для цифрової ідентифікації ЄС - Регламент про цифровий гаманець (Proposal official), який по суті є регламентом, що вносить зміни до Регламенту eDIAS. Це пришвидшує реалізацію Європейського цифрового гаманця (EUDI). Держави-учасники консорціуму POTENTIAL, серед яких Україна, повинні представити свої національні гаманці ЄС протягом 24 місяців, а тестування прототипів має завершитися до квітня 2025 року. Після запровадження цифрового гаманця українці зможуть використовувати Дію в Європі.

Як працюватиме Європейський цифровий гаманець?

Цифровий гаманець ідентифікації ЄС — це мобільний продукт, що дасть змогу безпечно в електронній формі зберігати персональні дані та ділитися ними. Він діятиме як у межах своєї країни, так і за кордоном. Матиме спільні стандарти та технічні характеристики для всіх країн ЄС. 

 

У межах пілотного проєкту POTENTIAL протестує 6 різних видів послуг:

 

  1. Користування державними сервісами онлайн
  2. Зручне й безпечне відкриття банківського рахунку онлайн
  3. Постійний доступ до водійських посвідчень у смартфоні
  4. Реєстрація SIM-карти
  5. Користування електронним підписом
  6. Отримання електронних медичних рецептів
Одноразовий ідентифікатор. Вам потрібно швидко підписувати юридично значущі документи та витрачати менше часу на оформлення документації з клієнтом? Одноразовий ідентифікатор від ІнстаДок рішення, що вирішить потребу швидкого підпису документів, без зайвої витрати часу!

 

Після запровадження цифрового гаманця українці зможуть використовувати Дію в Європі. А європейці — свої цифрові гаманці в Україні.

 

Довідково:

Участь Міністерства цифрової трансформації України в пілотному проєкті EU Digital Identity Wallet здійснюється за підтримки Європейського Союзу в межах проєкту DT4UA, що реалізується естонською Академією електронного управління (eGovernance Academy).

Спільно керований Францією та Німеччиною, POTENTIAL є одним із чотирьох масштабних пілотних проєктів, відібраних Комісією для експериментів із цифровою ідентичністю по всій Європі.

В ЄС протягом 2 років запровадять Європейський цифровий гаманець.

Європарламент підтримав створення законодавчої бази та прототипу гаманця ЄС. Тепер держави-учасники консорціуму, серед яких Україна, зобов’язані випустити свої національні гаманці ЄС протягом 24 місяців.

 

Нагадаємо, Україна бере участь у розробці європейського цифрового гаманця. Дія — претендент для реалізації проєкту, оскільки застосунок виконує більшість функцій, передбачених гаманцем EUDI. Високу якість застосунку відзначили європейські експерти.

 

Європейський цифровий гаманець дасть змогу отримувати доступ до державних та приватних послуг, не зважаючи на кордони. За допомогою прототипу гаманця POTENTIAL перевірить ефективність його використання в різних напрямах:

📎 електронне урядування

📎 відкриття банківського рахунку

📎 реєстрація SIM-карти

📎 мобільні водійські права

📎 кваліфікований підпис 

📎 послуги за рецептом

Участь Мінцифри в пілотному проєкті EU Digital Identity Wallet здійснюється за підтримки Європейського Союзу в межах проєкту DT4UA, що реалізується естонською Академією електронного управління (eGovernance Academy).

«Конструктор документів» ІнстаДок допоможе економити час та зменшити кількість помилок в документах. Оптимізуйте свій бізнес за допомогою автоматизації процесів роботи з документами. Створюйте професійні документи легко та швидко! Наш конструктор документів дозволить вам створювати належні та зрозумілі документи без необхідності у глибоких знаннях права. Почніть використовувати ІнстаДок вже сьогодні!

Спільно керований Францією та Німеччиною, POTENTIAL є одним із чотирьох масштабних пілотних проєктів, відібраних Комісією для експериментів із цифровою ідентичністю по всій Європі.

 

Джерело:

https://business.diia.gov.ua/cases/novini/evropejskij-cifrovij-gamanec-zapracue-protagom-2-rokiv

https://ec.europa.eu/digital-building-blocks/sites/display/EUDIGITALIDENTITYWALLET/About+the+initiative

ЕДО ІнстаДок Ваш помічник в роботі з документами. Зберегти, узгодити, підписати - стає швидко та просто з системою ЕДО ІнстаДок. ІнстаДок дозволяє ефективно управляти вашими документами, забезпечуючи швидкість та безпеку. Попрощайтеся з непотрібними формальностями!


 

 

Дата публікації: 08.04.2024

Продиктуйте текст для пошуку
Готово