УКР
ENG
POL
BUL

Правове регулювання ідентифікації за фото в Дія.Підпис

Як значиться на офіційному веб-сайті Дія, Дія.Підпис — кваліфікований електронний підпис, який ви можете використовувати для підписання документів у застосунку Дія та онлайн.

Його можна отримати, якщо у вас є ID-картка або біометричний закордонний паспорт у застосунку Дія.

Дія.Підпис і електронний документ — це зручні та надійні інструменти роботи з інформацією в електронному вигляді.

Термін Дія.Підпису — один рік або до моменту його видалення. Створення Дія.Підпису — безоплатна послуга.

Як отримати Дія.Підпис?

  1. Авторизуйтесь у застосунку Дія.
  2. Перейдіть до «Меню» - «Дія.Підпис».
  3. Натисніть «Створити».
  4. Підтвердьте особу через перевірку за фото, NFC або BankID.
  5. Придумайте 5-значний код для Дія.Підпису.

Таким чином, одним з етапів отримання кваліфікованого електронного підпису через застосунок Дія є, у тому числі, підтвердження особи через фото. Давайте розберемо правове регулювання ідентифікації за фото в Дія.підпис.

Отже, кваліфікований електронний підпис - удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа (стаття 1 ЗУ "Про електронні довірчі послуги").

До того ж, удосконалений електронний підпис - електронний підпис, створений за результатом криптографічного перетворення електронних даних, з якими пов’язаний цей електронний підпис, з використанням засобу удосконаленого електронного підпису та особистого ключа, однозначно пов’язаного з підписувачем, і який дає змогу здійснити електронну ідентифікацію підписувача та виявити порушення цілісності електронних даних, з якими пов’язаний цей електронний підпис (стаття 1 ЗУ "Про електронні довірчі послуги").

Ідентифікація особи - процедура використання ідентифікаційних даних особи з документів, створених на матеріальних носіях, та/або електронних даних, в результаті виконання якої забезпечується однозначне встановлення фізичної, юридичної особи або представника юридичної особи (стаття 1 ЗУ "Про електронні довірчі послуги").

Ідентифікаційні дані особи - унікальний набір даних, який дає змогу однозначно встановити фізичну, юридичну особу або представника юридичної особи (стаття 1 ЗУ "Про електронні довірчі послуги").

Однак, жоден нормативний документ не дає чіткої відповіді на питання, яким саме способом можливо однозначно пов'язати електронний підпис із підписувачем, у тому числі як нормативно регулюється питання підтвердження особи через перевірку за фото. До того ж наразі ще не затверджені схеми електронної ідентифікації, наявність яких обумовлена статтею 14 ЗУ "Про електронні довірчі послуги".

Електронна ідентифікація здійснюється за допомогою засобів електронної ідентифікації, що підпадають під схему електронної ідентифікації, затверджену Кабінетом Міністрів України (стаття 14 ЗУ "Про електронні довірчі послуги").

Відповідно до частини другої статті 6 Закону України “Про електронні довірчі послуги” Кабінет Міністрів України своєю постановою від 19 червня 2019 р. №546 затвердив Положення про інтегровану систему електронної ідентифікації, яке визначає порядок призначення, визначення структури, функціонування інтегрованої системи електронної ідентифікації, її створення та використання.

Положення надає визначення інтегрована система електронної ідентифікації (далі - система) - інформаційно-телекомунікаційна система, яка призначена для технологічного забезпечення зручної, доступної та безпечної електронної ідентифікації та автентифікації користувачів системи, сумісності та інтеграції схем електронної ідентифікації, їх взаємодії з офіційними веб-сайтами (веб-порталами), інформаційними системами органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців, забезпечення захисту інформації та персональних даних з використанням єдиних вимог, форматів, протоколів та класифікаторів, а також задоволення інших потреб, визначених актами законодавства.

В той же час, Державне агентство з питань електронного урядування України було розроблено Постанову КМУ “Про затвердження схем електронної ідентифікації” і 20.08.2019р. надіслано на розгляд до МІністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України, Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформацї України, МІністерства внутрішніх справ України, Державної регуляторної служби України, Національного банку України. Проте, проект постанови залишено без розгляду через порушення розробником вимог статті 21 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Водночас, відповідно до статті 15 ЗУ "Про електронні довірчі послуги", схема електронної ідентифікації повинна встановлювати високий, середній або низький рівні довіри до засобів електронної ідентифікації, що використовуються в них. Схема електронної ідентифікації визначається Кабінетом Міністрів України. Використання кваліфікованих електронних підписів та печаток забезпечує високий рівень довіри до схем електронної ідентифікації.

Зображення by diia.gov.ua

Дата публікації: 15.12.2021

Продиктуйте текст для пошуку
Готово