УКР
ENG
POL
BUL

Як передати майбутнє право вимоги за договором з ціною з формулою та не створити ризику визнання договору таким, що має ознаки факторингу?

yak-peredati-majbutnye-pravo-vimogi-za-dogovorom-z-tsinoyuПри укладенні договорів переведення боргу, відступлення прав вимоги, заміни сторони у зобов'язанні часто є ризик визнання договору недійсним або удаваним через його схожість з договором факторингу, який може укладатися тільки компаніями з певною фінансовою ліцензією, як в Україні, так і в інших юрисдикціях.

Зверніть увагу на наступні положення законодавства і рішення судів для прийняття правильного рішення:

  1. Відповідно до пп. 14.1.255 п. 14.1 ст. 14 Кодексу відступлення права вимоги - це операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації. Тобто ПКУ на відміну від ЦКУ не говорить про те, що за відступлення можна платити ще щось, крім компенсації вартості боргу.
  2. Метою договору відступлення є переведення права вимоги, а факторингу - фінансування. 
  3. см п. 1 ознаки факторингу https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0342-14#Text
  4. Якщо право вимоги відступається «за номінальною вартістю» без стягнення фактором додаткової плати, то в цьому випадку відносини факторингу відсутні, а відносини сторін регулюються загальними положеннями про купівлю-продаж з урахуванням норм стосовно заміни кредитора. Додаткове обгрунтування тут https://reyestr.court.gov.ua/Review/86565456 - договір відступлення визнано договором факторингу.
  5. У цьому рішенні https://reyestr.court.gov.ua/Review/89625064, коли договір відступлення визнаний дійсним, йде мова про стягнення майбутніх 3 % річних та інфляційних. Сторони скористалися наступними застереженнями:

"Пунктом 2 додаткового договору сторони встановили, що через те, що на час укладання цього додатку сторони не можуть точно зазначити розмір грошових коштів, які будуть стягнуті з Боржника, в тому числі неустойку, інфляційні проценти та 3% річних (загальне право вимоги), то сторони домовляються, що сума, яку Цесіонарій зобов`язується сплатити Цеденту відповідно до пункту 1 цього додаткового договору, буде остаточно визначена сторонами на підставі окремого акту про погодження розміру оплати за відступлене право вимоги.

Згідно з пунктом 3 додаткового договору Цесіонарій сплачує Цеденту грошові кошти, визначені пунктом 1 цього додаткового договору, протягом 18 місяців з моменту отримання цих коштів від Боржника. В будь-якому разі така сума не може перевищувати суми грошових коштів, які Цесіонарій отримає від Боржника."

Для укладення такого роду договорів рекомендується консультація юриста, записуйтесь за телефоном  +38 (093) 1776558 або напишіть нам info@instaco.com.ua

Популярні договори в категорії "Договори переведення боргу, відступлення прав вимоги, заміни сторони у зобов'язанні

  1. Договір про відступлення права вимоги (укр, між резами по номіналу)
  2. Договір про відступлення права вимоги (укр, між резами з дисконтом)
  3. Договір про переведення боргу
  4. Договір про відступлення права вимоги (укр-англ, рез-нерез) + акт зарахування
  5. Договір про заміну сторони Договору (укр-англ)
  6. Заява про припинення зобов'язання зарахуванням.
  7. Договір про заміну сторони Договору укр.

InstaDoс - не тільки база шаблонів, а також і система електронного документообігу, що значно розширює його функції та робить його використання зручнішим, адже після створення шаблону користувач може відразу скористатися функціями систематизації, підписання та узгодження документів:

  • Конструктор документів допомагає швидко створювати документи шляхом  використання вже готових шаблонів або завантаження власних в форматі «Word» та автоматизувати процеси заповнення необхідних даних.
  • Автоматизований процес створення/редагування готових шаблонів пакетів документів (ком.пропозиція, договір, додаткова угода, специфікація, інвойс, акт, претензія тощо) і шаблонів блоків (передоплата, післяплата, умови Інкотермс для формування підсумкового документа тощо). При виборі умов в документі забезпечується мінімально необхідний перелік умов, які не суперечать один одному
  • Зберігання готових шаблонів документів та шаблонів пакетів документів, додавання документів до вже створених – утворення пакета документів, редагування створених документів зі збереженням версій документів. Гнучке налаштування системи відображення інформації про документ та пошуку документів.
  • Автоматичне використання реквізитів документа при посиланні на нього в іншому документі пакета документів.
  • Реалізоване погодження документа як всередині компанії, так і з контрагентами, створення маршруту погодження документів
  • Підписання шаблонів документів КЕП усіх АЦСК або за допомогою одноразового ідентифікатора (смс)

Записуйтесь на безкоштовну консультацію по автоматизації за телефоном  +38 (093) 1776558 або напишіть нам info@instaco.com.ua.

 

Дата публікації: 25.09.2023

Продиктуйте текст для пошуку
Готово