РУС
ENG
POL
BUL

Чому суд не приймає позовну заяву, підписану кваліфікованим електронним підписом? 

Не зважаючи на https://court.gov.ua/emailec і на технічну можливість на https://id.court.gov.ua/ , насправді подати позовну заяву до адмінсуду в електронному вигляді з ецп (нині - КЕП) не вийде. Тому що:

 

 

 

 

  1. ч. 10 ст 44 КАС якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника). - ЕЦП вже замінили КЕП, а зміни до КАС не внесли. Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

  2. Відповідно до підпунктів 15.1, 15.2 пункту 15 Розділу VII Перехідних положень КАС України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі; позовні та інші заяви, скарги та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, в порядку їх надходження підлягають обов`язковій реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду в день надходження документів. Отже, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, всі документи необхідно подавати в паперовій формі засобами поштового зв`язку або нарочним безпосередньо до канцелярії суду разом з її копією для відповідача (відповідачів) у справі.

  3. В газеті «Голос України» (№ 42 (7048) від 01 березня 2019 року) опубліковано повідомлення Державної судової адміністрації України, згідно якого відповідно до рішення Вищої ради правосуддя від 28 лютого 2019 року № 624/0/15-19 та враховуючи результати обговорення з судами, іншими органами та установами системи правосуддя питання необхідності відтермінування початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), Державна судова адміністрація України повідомила про відкликання оголошення, опублікованого в газеті «Голос України» (№ 229 (6984) від 01 грудня 2018 року).

  4. Відповідно до статті 18 Закону України “Про електронні довірчі послуги” кваліфікована електронна довірча послуга створення, перевірки та підтвердження кваліфікованого електронного підпису чи печатки надається кваліфікованим постачальником електронних довірчих послуг та включає, зокрема, надання користувачам електронних довірчих послуг засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки для генерації пар ключів та/або створення кваліфікованих електронних підписів чи печаток, та/або перевірки кваліфікованих електронних підписів чи печаток, та/або зберігання особистого ключа кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

  5. Наразі технічні можливості системи «Електронний суд» не дають можливості суду здійснити перевірку електронних підписів заявників навіть на предмет того, чи є вони кваліфікованими. Підсистема не надає можливості судам здійснити перевірку електронного підпису в такому порядку та обсязі, як передбачено Законом України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».  А загальнодоступними сервісами перевірки КЕП суд скористатися не може - потрібні юридичні підстави для таких дій smiley 


Інформація на підставі рішення  http://reyestr.court.gov.ua/Review/83399757

 

Дата публикации: 29.10.2019

Продиктуйте текст для поиска
Готово