УКР
ENG
POL
BUL

ПДВ при наданні послуг ЄС-замовнику

Купівля послуг з іншої країни ЄС

Якщо ви купуєте та отримуєте послуги для комерційних цілей з іншої країни ЄС, ви повинні задекларувати та сплатити ПДВ за операцію, як якщо б ви продали послуги самостійно, за ставкою, що діє у вашій країні (використовуючи процедуру зворотного нарахування).

Зазвичай ви можете вирахувати цю суму пізніше, коли подаєте декларацію з ПДВ.

Продаж послуг кінцевому споживачу в іншій країні ЄС

Зазвичай ви повинні стягувати ПДВ зі своїх клієнтів за ставкою, яка діє у вашій країні , за винятком телекомунікаційних послуг, телерадіомовлення та електронних послуг , які завжди оподатковуються в країні клієнта (де приватна особа має постійну адресу або зазвичай проживає, або де не - встановлено платника податків).
 

Продаж послуг компаніям, що знаходяться в іншій країні ЄС

Якщо ви продаєте послуги компаніям, розташованим в іншій країні ЄС , зазвичай не потрібно стягувати з клієнтів ПДВ. Ваші клієнти сплачуватимуть ПДВ за отримані послуги за ставкою, що діє в їхній країні (з використанням процедури зворотного нарахування).

Ви все одно можете вирахувати ПДВ, який ви сплатили на пов’язані витрати, наприклад, на товари чи послуги, придбані спеціально для здійснення цих продажів.

Майте на увазі, що є кілька важливих вийнятків із правил.
 

Постачання послуг

1 січня 2010 року було запроваджено правила , які гарантують, що ПДВ на послуги краще нараховуватиметься країні споживання [див. Директиву 2008/8/EC, ухвалену Радою Міністрів ЄС, і прес-реліз IP/08/208 ].

Щоб забезпечити більш уніфіковане застосування, деякі аспекти цих правил були роз’яснені за допомогою імплементаційних заходів , які застосовуються безпосередньо з 1 липня 2011 року (див. Імплементаційний регламент № 282/2011, прийнятий Радою, і прес-реліз Ради на сторінці 13). 18 грудня 2012 року Комісія запропонувала внести зміни до Регламенту, щоб зробити оподаткування електронних послуг більш зручним для бізнесу з 1 січня 2015 року. Див. прес-реліз і пропозицію .

Місце оподаткування визначається місцем постачання послуг . Це залежить не тільки від характеру послуги, що надається, але й від статусу клієнта, який отримує послугу. Необхідно розрізняти платника податку, який діє як такий (підприємство, що діє у своїй господарській якості), і не платника податку (приватна особа, яка є кінцевим споживачем).

Поняття платника податку охоплює будь-кого, хто самостійно здійснює господарську діяльність, навіть якщо ця особа не ідентифікована для цілей ПДВ, але воно також включає юридичну особу, яка не є платником податку, ідентифіковану для цілей ПДВ [стаття 43 Директиви про ПДВ ].

Лише після того, як буде відомий точний характер послуги та статус замовника, можна правильно визначити місце, де надаються послуги.

Постачання послуг між підприємствами (послуги B2B) в принципі оподатковуються за місцем заснування замовника , тоді як послуги, що надаються приватним особам (послуги B2C), оподатковуються за місцем заснування постачальника .

  • Послуги B2B [Стаття 44 Директиви про ПДВ ].
    • Приклад 18: Місцем постачання послуг, які надає компанія в Зальцбурзі бізнес-клієнту у Відні, буде Відень. Оскільки постачальник заснований в Австрії, він стягуватиме австрійський ПДВ зі свого клієнта.
    • Приклад 19: За бухгалтерські послуги, які надає болгарська компанія бізнес-клієнту з місцем діяльності в Австрії, необхідно стягувати австрійський ПДВ. Якщо болгарський постачальник не зареєстрований в Австрії, австрійський клієнт буде обліковувати ПДВ за механізмом зворотного нарахування .
    • Приклад 20: ПДВ у Фінляндії має стягуватися (клієнтом із застосуванням процедури зворотного нарахування), якщо юридичні послуги надаються польською компанією клієнту, місце діяльності якого знаходиться у Швеції, але надаються постійній установі клієнта у Фінляндії.
    • Приклад 21: Рекламні послуги, що надаються італійською компанією державному органу в Іспанії, який через придбання товарів усередині Співтовариства ідентифікований для цілей ПДВ, оподатковуються в Іспанії за допомогою механізму зворотного нарахування.
  • Послуги B2C [Стаття 45 Директиви про ПДВ ].
    • Приклад 22. Для консультаційних послуг, які надає постачальник, заснований у Лісабоні, приватному клієнту, який проживає в Данії, потрібно стягувати португальський ПДВ.
    • Приклад 23: Постачальник, заснований у Греції, повинен буде стягувати грецький ПДВ з бізнес-клієнта, заснованого в Румунії, який отримує юридичні послуги для використання в особистих цілях.

Однак, щоб гарантувати, що надходження ПДВ надходять до держави-члена споживання, було введено кілька винятків :

  • Послуги B2C, які надає посередник, оподатковуються за місцем, де оподатковується основна операція, в яку втручається посередник [Стаття 46 Директиви про ПДВ ]
    • Приклад 24: Приватний власник дачі у Франції, який хоче перевезти деякі меблі до свого будинку в Швеції, може попросити посередника знайти компанію, яка подбає про вивезення. Незалежно від того, де засновано посередника, французький ПДВ стягуватиметься з комісійної винагороди, оскільки місцем оподаткування транспортування товарів у межах Співтовариства є місце відправлення.
  • Послуги B2B та B2C , пов’язані з нерухомим майном, оподатковуються там, де розташоване нерухоме майно [стаття 47 Директиви про ПДВ ].
    • Приклад 25: Архітектор із Франції, найнятий для проектування літнього будинку в Іспанії, стягуватиме зі свого клієнта іспанський ПДВ.
    • Приклад 26: Гість, який проживає в готелі в Нікосії, повинен буде сплатити кіпрський ПДВ за розміщення в готелі.

Пояснення до правил ПДВ ЄС щодо місця постачання послуг, пов’язаних з нерухомим майном, які набувають чинності в 2017 році. Ці примітки не є юридично обов’язковими.

  • Пасажирські перевезення B2B та B2C оподатковуються відповідно до пройдених відстаней [Стаття 48 Директиви про ПДВ ].
    • Приклад 30: Ціна квитка на автобус для поїздки з Польщі до Франції через Німеччину включатиме польський, німецький та французький ПДВ, пропорційний відстаням, пройденим у кожній із цих країн. Якщо поїздка проходить через Швейцарію, ПДВ ЄС не буде сплачуватися на відстані, пройдені в цій країні, оскільки Швейцарія не є членом ЄС.
  • Перевезення товарів B2C , крім транспортування всередині Співтовариства, оподатковується відповідно до пройдених відстаней [Стаття 49 Директиви про ПДВ ]
    • Приклад 31. Для товарів, що перевозяться для приватного клієнта з Парижа до Марселя, компанія, що здійснює транспортування, повинна стягувати французький ПДВ незалежно від того, де вона розташована.
  • Перевезення товарів B2C всередині Співтовариства (товари, що відправляються з однієї держави-члена та прибувають в іншу) оподатковуються в місці відправлення [Стаття 50 Директиви про ПДВ ]
    • Приклад 32: Для товарів, що перевозяться з Німеччини до Франції для приватного клієнта, німецький ПДВ має бути нараховано на транспортування незалежно від того, де розташована компанія, що здійснює транспортування, або місце розташування клієнта.
  • Допоміжні послуги B2C для транспортування товарів , такі як послуги з навантаження та розвантаження, оподатковуються в державі-члені, де ці послуги фізично здійснюються [Стаття 54 Директиви про ПДВ ]
    • Приклад 33: Датська компанія розвантажує вантажівку в Роттердамі для приватної особи, постачальник повинен стягнути голландський ПДВ.
  • Послуги B2B щодо відвідування культурних, мистецьких, спортивних, наукових, освітніх, розважальних та подібних заходів оподатковуватимуться за місцем фактичного проведення цих заходів [Стаття 53 Директиви про ПДВ ]
    • Приклад 34: Коли ірландська компанія з комерційною метою оплачує вхід до опери у Вероні, квиток міститиме італійський ПДВ. Це стосується незалежно від того, куплений квиток онлайн чи в квитковій касі.
    • Приклад 35: Для конференції, організованої в Стокгольмі для учасників, які сплачують внесок за участь, стягується шведський ПДВ.
    • Приклад 36: Робота зі складання наукового звіту Кельнського університету для фармацевтичної компанії в Данії підлягатиме оподаткуванню ПДВ у Данії та обліковуватиметься датською компанією (оскільки це не послуга щодо участі в заході ). Натомість ця послуга оподатковуватиметься за загальним правилом статті 44.
  • Послуги B2C, пов’язані з культурною, мистецькою, спортивною, науковою, освітньою, розважальною та подібною діяльністю, оподатковуватимуться за місцем фактичного здійснення такої діяльності [Стаття 54 Директиви про ПДВ ]
    • Приклад 37: Квиток, куплений туристом до Іспанії на футбольний матч у Мадриді, містить іспанський ПДВ.
    • Приклад 38: зі студента, який проживає в Антверпені та відвідує курс менеджменту в бізнес-школі в Гаазі, стягуватиметься голландський ПДВ.
  • Ресторанні послуги B2B та B2C та послуги громадського харчування , крім тих, що надаються на борту кораблів, літаків або поїздів під час перевезення пасажирів у межах ЄС, оподатковуються за місцем фізичного надання послуг [стаття 55 Директиви про ПДВ ]
    • Приклад 39. З гостей, які обідають у ресторані в Парижі, стягуватиметься французький ПДВ.
    • Приклад 40: компанія, яка обслуговує подію у Флоренції, організовує їжу та напої, які вона готує та подає гостям, повинна стягувати ПДВ Італії з послуг, незалежно від того, де вона розташована.
  • Коли ресторанні послуги B2B та B2C та послуги громадського харчування надаються на борту кораблів, літаків або поїздів під час перевезення пасажирів у межах ЄС , податок сплачується в місці відправлення перевезення [стаття 57 Директиви про ПДВ ].
    • Приклад 41: Страва, яку подають у ресторані на борту порома, що прямує з Гельсінгора (DK) до Гельсінборга (SE) (або будь-якого порту ЄС), підлягає оподаткуванню ПДВ у Данії.
  • Короткострокова оренда транспортних засобів B2B та B2C оподатковується за місцем фактичної передачі транспортних засобів у розпорядження клієнта [стаття 56 Директиви про ПДВ ]. Короткостроковий термін охоплює безперервне володіння або користування транспортним засобом протягом періоду не більше 30 днів або, у випадку суден, не більше 90 днів.
    • Приклад 42: Бельгієць, який перебуває у відпустці чи у справах, у країнах Балтії, прибуває в аеропорт Риги та забирає автомобіль, орендований на два тижні, з оренди буде стягнено латвійський ПДВ.
    • Приклад 43. Для човна, орендованого на Сардинії на 2 місяці, оренда підлягатиме оподаткуванню ПДВ в Італії незалежно від того, хто орендує човен і куди він прямує.
  • Послуги, що надаються в електронному вигляді , які надаються постачальниками, заснованими в третій країні, особам, які не підлягають оподаткуванню (B2C), заснованим в ЄС, повинні оподатковуватися за місцем проживання або постійної адреси клієнта [Стаття 58 Директиви про ПДВ ]
    • Приклад 44: якщо приватна особа, яка проживає у Швеції, користується японською он-лайн бібліотекою, шведський ПДВ доведеться сплатити на суму, яку стягує японська компанія.
  • Послуги радіо- та телевізійного мовлення та телекомунікаційні послуги , що надаються постачальниками, заснованими в третій країні, неоподатковуваним клієнтам (B2C) в ЄС, оподатковуються за місцем, де приватний клієнт фактично використовує та користується послугою [стаття 59b ПДВ Директива ]
    • Приклад 45: Французький приватний клієнт зі швейцарським оператором зв’язку, який користується своїм мобільним телефоном у Франції, стягуватиме французький ПДВ. Під час використання його мобільного телефону під час його відпустки в Греції, грецький ПДВ буде стягуватися за дзвінки, здійснені з Греції.
    • Приклад 46: Коли приватна особа, яка проживає в Барселоні, платить американській компанії за доступ до американських каналів, вона повинна буде сплатити іспанський ПДВ за отримані послуги телемовлення.
  • Послуги B2C, такі як рекламні послуги, послуги консультантів та юристів , фінансові послуги, телекомунікаційні послуги, послуги телерадіомовлення та послуги, що надаються в електронному вигляді, оподатковуються за місцем реєстрації клієнта, якщо клієнт заснований у країні, що не входить до ЄС [стаття 59 Конвенції Директива про ПДВ ].
    • Приклад 47: коли угорська компанія продає антивірусну програму для завантаження через її веб-сайт приватним особам, які проживають в Австралії, ПДВ в Угорщині не сплачуватиметься.
    • Приклад 48: Послуги, надані бельгійським юристом професору США, не обкладатимуться ПДВ у Бельгії.

Щоб запобігти подвійному оподаткуванню, неоподаткуванню або викривленню конкуренції, держави-члени можуть прийняти рішення про перенесення місця постачання послуг, які знаходяться всередині або за межами ЄС, на свою територію або за її межі, коли відповідно до ефективного використання та користування ця послуга відрізняється від місця постачання, визначеного загальними правилами, щодо оренди транспортних засобів або певних послуг B2C для клієнта за межами ЄС [Стаття 59a Директиви про ПДВ]

  • Приклад 49: Рекламні послуги, що надаються компанією в Норвегії компанії в США, зазвичай оподатковуються там, де замовник зареєстрований, і ПДВ ЄС не сплачується. Проте, якщо засоби масової інформації, які використовуються для рекламної кампанії, знаходяться в державі-члені, ця держава-член може вирішити, що ПДВ сплачується на її території, використовуючи правило ефективного використання та користування.
  • Приклад 50: Німецька компанія надає шведській компанії послугу транспортування товарів із США до Китаю. Незважаючи на те, що транспортування здійснюється повністю за межі ЄС, це постачання оподатковується у Швеції, за місцем реєстрації клієнта. Швеція може використовувати правило ефективного використання та насолоди, щоб уникнути оподаткування таких перевезень, які здійснюються за межами її території та ЄС.

Кожна держава-член несе відповідальність за впровадження правила ефективного використання та насолоди. Використання правила має бути перевірено у відповідній державі-члені.

Буде введено деякі додаткові винятки або внесено зміни до існуючих винятків:

  • з 1 січня 2013 року: довгострокова оренда транспортних засобів B2C оподатковуватиметься за місцем, де приватний клієнт заснований, має постійну адресу або зазвичай проживає [Зміна до статті 56 Директиви про ПДВ], за винятком випадків, коли постачальник прогулянкового судна засновано в тій самій державі-члені, в якій він надає човен у розпорядження клієнта.
    • Приклад 51: австрійський ПДВ має бути сплачений за автомобіль, орендований у будь-якій точці ЄС, якщо приватна особа, яка проживає у Відні, орендує його на шість місяців.
    • Приклад 52: Коли резидент Німеччини зі Швеції орендує прогулянковий катер для використання цілий рік, необхідно стягнути німецький ПДВ. Проте, якщо човен фактично надається у розпорядження клієнта у Швеції постачальником, який там працює, шведський ПДВ буде сплачений.
  • з 1 січня 2015 року: телекомунікаційні послуги B2C, телемовлення та послуги, що надаються в електронному вигляді, оподатковуватимуться за місцем, де приватний клієнт заснований, має постійну адресу або зазвичай проживає [Зміна до статті 58 Директиви про ПДВ]
    • Приклад 53: якщо веб-хостинг надається приватному клієнту, який проживає в Лісабоні, португальський ПДВ має стягуватися незалежно від того, чи постачальник зареєстрований у Португалії, в іншій державі-члені ЄС чи за межами ЄС.
    • Приклад 54: Грецький ПДВ сплачується за використання мобільного телефону приватним клієнтом, який проживає в Афінах.
    • Приклад 55: Послуги телемовлення, що надаються приватному клієнту в Гельсінкі, міститиме ПДВ у Фінляндії.

Імпорт товарів

Якщо товари імпортуються з країн, що не входять до ЄС, або територій, що не входять до ЄС, місце імпорту визначається тим, де товари знаходяться в пункті в’їзду в ЄС.

  • Імпорт, як правило, оподатковується в державі-члені, куди прибувають товари [стаття 60 Директиви про ПДВ].
    • Приклад 56: Голландський ПДВ має бути сплачений за нафту з Росії, коли вона надходить до Роттердаму, де її декларують на митниці.
  • Якщо після ввезення товари підпадають під митну процедуру призупинення або подібні заходи, імпортування відбуватиметься в державі-члені, де товари залишають цю процедуру чи домовленості [стаття 61 Директиви про ПДВ].
    • Приклад 57: для споживчих товарів, які після в’їзду в ЄС у Польщі поміщаються під процедуру транзиту до кінцевого пункту призначення в Нідерландах, де товари залишають митні механізми, голландський ПДВ буде підлягати сплаті.

Простіше кажучи, якщо українська компанія надає послуги бізнес-клієнту в ЄС, то за загальними правилами клієнт самостійно розраховує та сплачує ПДВ і згодом може отримати кредит з ПДВ.

Якщо українська компанія надає послуги клієнту, який є кінцевим споживачем в ЄС, то за загальним правилом ПДВ нараховується та сплачується за місцем реєстрації компанії-постачальника послуг.

Ми наполегливо рекомендуємо, якщо у вас є сумніви щодо необхідності нарахування ПДВ для конкретного виду послуг, зверніться до відповідних податкових консультантів

 

Шаблони документів, які можуть бути вам корисні

Договір про надання консультаційних послуг

Договір про відшкодування витрат

Договір про надання послуг з маркетингових досліджень Агентський договір (компенсація витрат), англ., універс

Договір про надання юридичних та допоміжних послуг щомісячний платіж/ Додаток/ Рахунок-фактура

Invoice / Рахунок-оферта (для юросіб, консалтингові послуги / для юридичних осіб, консалтингові послуги), укр-англ, EUR/USD

Рахунок-фактура / Рахунок-оферта (для юросіб, ФОП, консалтингові послуги), укр-англ, євро, дол, грн

Рахунок-фактура / Рахунок-оферта (для юросіб, ФОП, юридичні послуги), укр-англ, євро, дол, грн

Договір про надання послуг (будь-яких, послуг, укр-англ ) + акт, рахунок, доплата

Договір за послугу

Договір про шипчандлерські послуги (укр-англ )

Invoice / Рахунок-оферта (для юросіб, ФОП, послуги із розробки та програмування, зам ФОП, юо рез і нерез, з і без ПДВ, акт не потрібно), укр-англ, євро, дол, грн

Рахунок-оферта (для юросіб, ФОП, юридичні послуги), євро, дол, грн укр

Договір про шипчандлерські послуги (укр-англ ) копія

Договір про шипчандлерські послуги UKR

ДОГОВІР НА ПОСЛУГИ ШІП-ЧЕНДЛЕРА ENG

Договір про шипчандлерські послуги UKR-ENG

Transport contract/ Договір перевезення (післяплата, укр-англ)

Простий рахунок на оплату послуг, ПДВ 20%, без ПДВ, грн., дол., євро, дирхам, між компаніями (не українські)

Простий рахунок на оплату послуг, ПДВ 20%, без ПДВ, UAH, USD, EUR, AED (BUL)

Invoice / Рахунок-фактура (виконавець - юо, замовник юо, ФОП, фізосіоба на послуги), укр-англ, євро, дол, грн

Рахунок-фактура / Рахунок-фактура (ліцензіар - юо, ліцензіат юо, ФОП, фізосіб, на роялті), укр-англ, євро, дол, грн

Договір про надання інформаційно-консультаційних послуг (між резидентами) копія

Договір про надання консультаційних послуг (укр-англ)

Простий рахунок-фактура на оплату послуг, з ПДВ 20% та без ПДВ, без ПДВ, UAH, USD, EUR, AED між фізичними особами

 

Детальніше про веб-платформи, які забезпечують безперебійну роботу з документами

Дата публікації: 30.11.2023

Продиктуйте текст для пошуку
Готово