УКР
ENG
POL
BUL

Як подати заяву про відстрочку від мобілізації

Зараз в Україні проходить мобілізація, все більше громадян вимушені звертатися до ТЦК по різним питанням. Оскільки за всю історію незалежності України мобілізація  проводиться перший раз, то з'явилося багато практичних питань зі складання документів, адже раніше їх ніколи не робили, через те, що все це було "на бумазі". Тому виникає багато питань з подачі документів до ТЦК: як краще подавати документи, особисто, поштою, чи через представника, чи можливо в електроному виді, які додатки потрібні?

Одним із популярних документів є "Заява про відстрочку від мобілізації". Заява подається тільки в письмовому вигляді, але через декілька способів. По-перше, можливо подати заяву особисто до відділення ТЦК, або, якщо не має бажання його відвідувати, можливо зробити нотаріальну довіреність на знайому людину, яка зможе зробити це за вас. В такому випадку головне підготувати дві заяви з додатками та обов'язково попросити поставити на другому екземплярі штамп з вхідним номером та датою подачі заяви, який залишиться у вас. Можлива ситуація коли працівники ТЦК будуть намагатися не ставити штам, але треба обов'язково на цьому наполягати та казати, що будете звертатися зі скаргою до керівництва або на гарячу лінію Міністерства Оборони України. Штамп обов'язковий, адже часто бувають випадки коли заяви губляться або дуже довго розглядаються, тому у вас буде офіційне підтвердження коли саме подавалася заява. По-друге, заяву можливо подати "Укрпоштою", але це має бути рекомендований лист (з описом вкладення), щоб буле підтвердження, який саме документ отримав ТЦК. Додатки у першому та другому варіанті повинні подаватися в оригіналах або нотаріально засвідчених копіях.

Звертаємо увагу, що відповідно до ст. 20 ЗУ "Про звернення громадян" заяви розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження. Вже після місячного терміна можна вимагати від ТЦК надання відповіді стосовно вашої відстрочки, у будь-якому випадку відповідь має бути у письмовому виді, щоб у вас було підтвердження надання відстрочки від мобілізації, навіть якщо ТЦК  відмовив  - просить надання такої відмови у письмовому виді, щоб  була можливість оскарження до вищестоячих органів або до суду. 

Завдяки нашому шаблону  ви можете швидко зробити заяву про відстрочку від мобілізацію з наступних підстав

  • Інвалідність самого військовозобов’язаного;
  • Навчання у ВНЗ;
  • Інвалідність дружини;
  • Інвалідність одного з батьків;
  • Постійний догляд за одним із батьків;
  • Інвалідність тещі/тестя;
  • Виховання дитини з інвалідністю;
  • Утримання трьох дітей віком до 18 років;
  • Здійснення постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю 1 або 2 групи; 
  • Родич зник безвісти під час захисту Вітчизни;
  • Родич загинув під час захисту Вітчизни.

Розгорнутий перелік підстав для відстрочки зазначений в ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

До того ж багато інших шаблонів, які можуть знадобитися вам на нашому сайті

 

Дата публікації: 14.12.2023

Продиктуйте текст для пошуку
Готово