УКР
ENG
POL
BUL

Умови звільнення від оподаткування волонтерів (+шаблон Заяви про включення до реєстру волонтерів)

Реалії сьогодення говорять про те, що багато українців допомагають армії та особам, які постраждали внаслідок збройної агресії. Така допомога найчастіше відбувається через збір грошових коштів на особисті картки фізичними  особами. Водночас діюче законодавства розцінює такі надходження як отримання прибутку фізичною особою, яке за правилами податкового законодавства, має бути задеклароване та з таких сум мають бути сплачені податки на доходи фізичних осіб (18%) та військовий збір (1,5%).

Проте, у діючому законодавстві існує механізм звільнення від оподаткування волонтерської діяльності. 

Відповідно до  підпункту (б) пункту 165.1.54 статті 165 Податкового кодексу України (Доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу) зазначено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, зокрема, сума (вартість) благодійної допомоги отриманої благодійниками - фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації в порядку, визначеному Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", для надання благодійної допомоги на користь осіб, визначених у підпунктах "а" та "в" цього підпункту (безпосередньо таким особам або через Міністерство оборони України, Головне управління Національної гвардії України, Службу безпеки України, Службу зовнішньої розвідки України, Адміністрацію Державної прикордонної служби України, Міністерство внутрішніх справ України, Національну поліцію України, Управління державної охорони України, Адміністрацію Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, через органи управління інших утворених відповідно до законів України військових формувань, їх з’єднання, військові частини, підрозділи, установи або організації, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету), у розмірі, фактично використаному на такі цілі, та на відшкодування документально підтверджених витрат таких благодійників, пов’язаних із наданням зазначеної благодійної допомоги.

Отже, для звільнення від оподаткування волонтеру необхідно:

- бути включеним до Реєстру волонтерів;

- надавати допомогу на користь осіб, визначених у підпунктах "а" та "в" пункту 165.1.54 статті 165 Податкового кодексу України;

- щоб допомога була спрямована для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності;

- мати документальне підтвердження витрат.

Механізм включення волонтерів до Реєстру волонтерів врегульований Порядком формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил (ООС), затверджений наказом Міністерства фінансів України 30.10.2014  № 1089та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19 листопада 2014 р.за № 1471/26248 (надалі - Порядок формування та ведення Реєстру волонтерів).

Створює та адмініструє Реєстр волонтерів ДПС (п. 1.3 Порядку формування та ведення Реєстру волонтерів).

Відповідно до п. 2.1 Порядку формування та ведення Реєстру волонтерів, для включення до Реєстру фізична особа - благодійник подає до органу ДПС Заяву про включення / внесення змін до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації за формою № 1-РВ (додаток 3) (далі - заява) з позначкою «Включення до реєстру» та документи, визначені пунктом 2.2 цього розділу, пред’являє паспортний документ, що посвідчує особу, а у разі подання документів поштою - надає його копію. Іноземці та особи без громадянства додатково пред’являють документ, що підтверджує законність перебування на території України.

Зазначені документи можуть бути подані особисто, поштою або через уповноважену особу (далі - представник) за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням), а також довіреності, засвідченої нотаріально, на проведення відповідних дій (після пред'явлення повертається) та її копії.

Фізична особа - благодійник особисто подає документи до будь-якого органу ДПС, поштою або через представника документи подаються до органу ДПС за основним місцем обліку фізичної особи - благодійника.

У разі подання документів поштою підпис фізичної особи - благодійника на заяві та копія довідки про відкриття/закриття рахунка фізичною особою, що призначений для здійснення благодійної діяльності, мають бути завірені нотаріально.

Дані заяви мають відповідати даним Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, паспортного документа та доданим до заяви документам.

У заяві зазначається категорія (категорії) фізичних осіб, визначених у підпункті «а» підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 розділу IV Кодексу, на користь яких надається благодійна допомога.

У заяві зазначається дата початку здійснення діяльності як волонтера АТО та/або здійснення заходів із забезпечення НБО, яка не може бути раніше 21 листопада 2013 року. Якщо рахунки, що призначені для здійснення благодійної діяльності, були відкриті на ім’я фізичної особи - благодійника після 21 листопада 2013 року, то дата початку здійснення діяльності як волонтера АТО та/або здійснення заходів із забезпечення НБО не може бути раніше дати відкриття рахунка із найменшою датою.

Згідно із п. 2.1 Порядку формування та ведення Реєстру волонтерів, фізична особа - благодійник разом із заявою подає:

оригінал та копію документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, або сторінки паспорта у формі книжечки/зворотного боку паспорта у формі картки, до якої внесені дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру, або сторінки паспорта у формі книжечки, до якої внесена відмітка про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта або паспорта у формі картки, в якому проставлене слово «відмова», відповідно до яких фізична особа - благодійник обліковується в Державному реєстрі за реєстраційним номером облікової картки платника податків/серією та номером паспорта у формі книжечки або номером паспорта у формі картки (далі - реєстраційний номер облікової картки/серія (за наявності) та номер паспорта);

довідки (довідку) про відкриття/закриття рахунка фізичною особою за формою № 4-РВ (додаток 4), що призначений для здійснення благодійної діяльності (крім рахунків, що були закриті до 21 листопада 2013 року).

Водночас слід зауважити, що відповідно до Закону України Про внесення зміни до пункту 2-1 розділу VII "Прикінцеві положення" Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації" щодо вдосконалення порядку включення благодійників - фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації, було внесено зміни до абзацу другий пункту 2-1 розділу VII "Прикінцеві положення" Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", відповідно до якого:

- не вимагається надання довідки (довідку) про відкриття/закриття рахунка фізичною особою, а лише зазначає реквізити таких рахунків у заяві про включення до Реєстру волонтерів.

- передбачено, що заяву про включення до Реєстру волонтерів можна подавати в електронному вигляді.

Проте, у зазначеному Законі також йдеться, що Кабінету Міністрів України протягом одного місяця з дня набрання чинності цим Законом:

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

NB! Однак, станом на момент написання даної статті відповідні зміни не було внесено до Порядку формування та ведення Реєстру волонтерів. Таким чином, допоки не будуть внесені відповідні зміни до Порядку, доцільно все ж таки подавати Заяву про включення до Реєстру волонтерів за механізмом, передбаченим Порядком, або ж спробувати уточнити таку інформацію у відповідного податкового органу, чи подача електронної заяви не призведе до повернення заяви за п. 2.3 Порядку.

Створити Заяву про включення до реєстру волонтерів, Ви можете у конструкторі Instaco за посиланням. Для створення лише необхідно ввести необхідні дані у конструкторі.

Дата публікації: 17.02.2023

Продиктуйте текст для пошуку
Готово