УКР
ENG
POL
BUL

Діяльність з нaдання послуг перевезення в Україні: кому потрібнa ліцензія

Питання ліцензування господарської діяльності завжди важливе для будь-якого підприємця, особливо тих, хто розглядає можливість започаткувати свій власний бізнес. Однією з актуальних областей, яка підпадає під регулювання, є перевезення вантажів. Придбання або оренда транспортних засобів для здійснення перевезень може бути цікавою сферою діяльності. Однак, перед тим як розпочати, важливо зрозуміти, які види перевезень підлягають обов'язковій ліцензії в Україні.

Закон України, який регулює це питання, - це Закон про ліцензування видів господарської діяльності. Інформацію про ліцензування різних видів господарської діяльності можна знайти в цьому законі. Конкретно, пункт, який нас цікавить, - стаття 7, пункт 24.

Згідно з цим пунктом, ліцензію потрібно отримувати для перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів внутрішнім водним, морським, автомобільним, залізничним та повітряним транспортом, а також для міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом.

Зауважте, що згідно з цим законом внутрішні перевезення небезпечних вантажів в Україні не підлягають обов'язковій ліцензії. Небезпечними вантажами, в даному контексті, вважаються ті, які зазначені в законі, а саме небезпечні вантажі та небезпечні відходи.

Це означає, що для транспортування не небезпечних вантажів в межах країни не потрібна спеціальна ліцензія. Проте, варто пам'ятати, що для певних видів бізнесу можуть існувати інші види дозвільних документів або регулювань, таких як вантажні перевезення, податки та інші.

Для отримання більш детальної інформації та оновлень в законодавстві завжди рекомендується консультуватися з місцевими органами та юристами.

Нормативно 

Закон України "Про ліцензування видів господарської діяльності"

Наказ Міністерства внутрішніх справ України "Про затвердження деяких нормативно-правових актів з питань дорожнього перевезення небезпечних вантажів" від 04.08.2018  № 656:

1) Правила дорожнього перевезення небезпечних вантажів;

2) Порядок видачі та оформлення свідоцтв про допущення транспортних засобів до перевезення визначених небезпечних вантажів;

3) Порядок погодження та оформлення маршруту руху транспортного засобу під час дорожнього перевезення небезпечних вантажів.

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом

Шаблони, які можуть Вам знадобитися:

Що прочитати?

Договір міжнародного транспортного перевезення вантажу: що врахувати при укладенні + шаблон Договору перевезення

Шаблони документів для логістичних компаній: як заощадити час та спростити роботу

Дата публікації: 26.11.2023

Продиктуйте текст для пошуку
Готово