УКР
ENG
POL
BUL

Як встановити факт смерті особи на тимчасово окупованій території? (+ шаблон заява про визнання факту смерті на тимчасово окупованій території (Донецька, Луганська область)

Як відомо, розгляд судом справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, врегулювано главою 6 Розділу IV ОКРЕМЕ ПРОВАДЖЕННЯ Цивільного процесуального кодексу України (надалі - ЦПК).

Необхідність встановлення факту смерті особи у певний час у певному місці, а саме на тимчасово окупованій території, постала після окупації частини території України з боку російської федерації ще з 2014 року. Цей порядок спочатку не був зрозумілим і суди діяли виходячи з аналогів, потім такий порядок запроваджували на законодавчому, порядок змінювався. Останні зміни відбулись вже під час повномаштабного вторгнення, а саме у серпні 2022 р. Отже, розглянемо актуальний порядок визнання такого факту, адже необхідність цього механізму є, наразі, очевидною.

Отже, перелік фактів, які можливо встановити судом, визначений у ст. 315 ЦПК. Водночас дана стаття не містить згадування саме встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території. Однак, ч. 2 ст. 315 ЦПК говорить, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Окремо про це зазначено у статті 317 ЦПК, яка, власне, регулює особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України.

Отже, встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території - це не позовне, а окреме провадження і є одним з випадків встановлення фактів, що мають юридичне значення. Водночас згідно із п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Підсудність

Заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання. Підсудність справ за заявою громадянина України, який проживає за її межами, про встановлення факту, що має юридичне значення, визначається за його клопотанням ухвалою судді Верховного Суду (ст. 316 ЦПК).

Зміст заяви (ст. 318 ЦПК)

У заяві повинно бути зазначено:

1) який факт заявник просить встановити та з якою метою;

2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

3) докази, що підтверджують факт.

До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

Тут слід зазначити, що відповідно до ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров'я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Так, відповідно до наказів Міністерства юстиції України від 25 листопада 2014 року № 246/7, 247/7 «Про переміщення органів та установ юстиції Луганської області» та «Про переміщення органів та установ юстиції Донецької області» відділи державної реєстрації актів цивільного стану Донецької та Луганської області, що знаходилися на тимчасово не контрольованій території, переміщено на підконтрольну Україні територію. Видані на цій території після 01 грудня 2014 року документи про державну реєстрацію актів цивільного стану не є документами територіальних органів Міністерства юстиції України.

Згідно із Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, по передбаченому законом. Будь-який Акт (Рішення, Документ), виданий цими органами та/або особами, є недійсним і не створює жодних правових наслідків. Отже, доводиться звертатися до суду з такими вимогами, у зв`язку з тим, що іншим чином довести факт смерті Заявниця не може.

Отже, до звернення до суду із відповідною заявою, особі необхідно звернутись до заінтересованої особи - відповідного відділу державної реєстрації актів цивільного стану про проведення державної реєстрації смерті особи, щодо якої треба встановити факт смерті й отримати відмову у такій реєстрації, у зв’язку із тим, що документи, що підтверджують смерть видані на території, де органи державної влади України не здійснюють свої повноваження. Таку заінтересовану особу слід зазначити при складанні відповідної заяви до суду.

Встановлення факту смерті необхідно для державної реєстрації смерті на території України, та одержання свідоцтва про смерть державного зразка. про це слід зазначити у заяві.

Особливості провадження у справах про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України (ст. 317 ЦПК)

Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім’ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов’язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Справи про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

Ухвалене судом рішення підлягає негайному виконанню.

Щодо судового збору

Згідно з п. 21 ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються, зокрема, заявники - у справах за заявами про встановлення факту народження або смерті, поданих у зв’язку із воєнним станом, надзвичайним станом, збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

Створити Заяву про визнання факту смерті на тимчасово окупованій території (Донецька, Луганська область), Ви можете у конструкторі Instaco за посиланням. Для створення лише необхідно ввести необхідні дані у конструкторі.

Заяву про визнання факту смерті на тимчасово окупованій території (Донецька, Луганська область)  підготувала адвокат Краснокутська Наталя (Instagram @advocate_knn, Фейсбук instaADVOCATE).

Юридичні консультації з питань супроводу бізнесу адвокат веде:

  • в будь-якому месенджері за телефоном +380969900861

  • в діректі Instagram @advocate_knn або в месенджері Фейсбук instaADVOCATE

  • електронною поштою advocate_knn@ukr.net   

 

 

Дата публікації: 12.03.2023

Продиктуйте текст для пошуку
Готово