УКР
ENG
POL
BUL

Як надати матеріальну допомогу працівнику без оподаткування

Через військові дії в Україні наша економіка знаходиться в рецесії, збільшується інфляція, через що багато навіть працюючих громадян можуть перебувати у скрутному матеріальному становищі або їм просто може не вистачати заробітної плати для закриття базових потреб, адже з 2022 року гривня послабла у 1,5 раза відносно долара США, до того ж у кого навіть було збільшення заробітної плати - просто не відчувають цього.

Роботодавці можуть виконувати певну соціальну роль та  надавати своїм працівника додаткову матеріальну допомогу для нецільових потреб. Все що  потрібно це працівнику написати заяву, а роботодавцю видати наказ по підприємству. Розмір бажаної матеріальної допомоги пишеться в заяві, але остаточний розмір визначається роботодавцем. 

У заяві зазначаємо наступні підстави:
- нецільова матеріальна допомога у зв'язку з сімейними обставинами;
- нецільова матеріальна допомога у зв'язку зі скрутним матеріальним становищем через воєнні дії на території України.

Що стосується оподаткування, то згідно пп 169.4.1. та пп 170.7.3. ПКУ, якщо сума такої допомоги не перевищує 4242,20 грн на рік (3023,00 грн (місячний прожитковий мінімум для працездатної особи на 1 січня 2024 р.) х 1,4), то вона не оподатковується. У випадках коли матеріальна допомога має систематичний характер або її виплата передбачена положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором), то така матеріальна допомога прирівнюється до заробітної плати й вся її сума  оподатковується за ставкою 18% і військовим збором 1,5%.

На нашому сайті є шаблон заяви працівника та наказу по підприємству про надання нецільової матеріальної допомоги, завдяки якому ви зможете швидко зробити зазначенні документи. Крім того, на сайті є велика кількість інших шаблонів документів

 

Команда InstaDoc надає послуги з комплексного супроводження бізнесу, забезпечення юридичної роботи на підприємстві, ведення договірної роботи та бухгалтерські послуги. Детальніше про послугу "Віртуальний юрист" тут.

Отримати консультацію для моєї ситуації  

 +38 (093) 1776558 Олексій

 info@instaco.com.ua

Дата публікації: 13.02.2024

Продиктуйте текст для пошуку
Готово