УКР
ENG
POL
BUL

Правові підстави підписання документів одноразовим ідентифікатором

Що таке електронний підпис одноразовим ідентифікатором

Відповідно до ст. 12 ЗУ "Про електронну комерцію", якщо відповідно до акта цивільного законодавства або за домовленістю сторін електронний правочин має бути підписаний сторонами, моментом його підписання є використання:

  • електронного підпису або електронного цифрового підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис", за умови використання засобу електронного цифрового підпису усіма сторонами електронного правочину;
  • електронного підпису одноразовим ідентифікатором, визначеним цим Законом;
  • аналога власноручного підпису (факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, іншого аналога власноручного підпису) за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідних аналогів власноручних підписів.

Водночас електронний підпис одноразовим ідентифікатором - дані в електронній формі у вигляді алфавітно-цифрової послідовності, що додаються до інших електронних даних особою, яка прийняла пропозицію (оферту) укласти електронний договір, та надсилаються іншій стороні цього договору (ст. 1 ЗУ "Про електронну комерцію").

Простими словами - це пароль, який Вам приходить на телефон або на електронну пошту, за допомогою яких Ви отримуєте доступ до якогось ресурсу, тобто підписуєте електронний правочин.

Які ще правові підстави підписання документів одноразовим ідентифікатором

Якщо електронний підпис одноразовим ідентифікатором використовується при підписанні електронних правочинів, то треба розуміти поняття електронний правочин (електронний договір).

Електронний договір - домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов’язків та оформлена в електронній формі (ст. 1 ЗУ "Про електронну комерцію").

Також, є очевидним, що на дані правовідносини розповсюджується Цивільний кодекс України та Господарський кодекс України.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (ст. 626 Цивільного кодексу України).

Якщо сторони домовилися укласти договір за допомогою інформаційно-комунікаційних систем, він вважається укладеним у письмовій формі (ст. 639 Цивільного кодексу України).

Отже, електронний договір, підписаний електронним одноразовим ідентифікатором, вважається укладеним у письмовій формі з моменту його підписання, тобто введення алфавітно-цифрової послідовності даних (пароль). Цим Ви приймаєте пропозицію укласти договір та приєднуєтесь до його умов. Водночас такий договір вважається укладеним, якщо сторони досягли згоди щодо істотних умов договору.

Істотні умови договору, укладеного за допомогою електронного підпису одноразовим ідентифікатором

Відповідь на це питання криється в загальних нормах Цивільного кодексу щодо договору.

Відповідно до ст. 638 Цивільного кодексу України, договір є укладеним, якщо сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про:

  • предмет договору
  • умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду
  • а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї зі сторін має бути досягнуто згоди.

Запропонуйте своїм клієнтам підписувати документи одноразовим ідентифікатором і Ви отримаєте:

  1. упорядковані підписані юридично значущі документи від Ваших клієнтів, наприклад згоди на обробку персональних даних, на прийняття умов надання Ваших послуг і т.п.
  2. упорядкований реєстр клієнтів 
  3. доступ і можливість роботи з документами будь-де і в будь-який час
  4. виключається можливість втрати документів
  5. Ваші менеджери будуть витрачати менше часу на оформлення документації з клієнтом

 

Телефонуйте +38 (093) 1776558 (Олексій), щоб отримати безкоштовну консультацію

 

 

Дата публікації: 12.06.2023

Продиктуйте текст для пошуку
Готово