УКР
ENG
POL
BUL

Пошкодження майна та збитки підприємства внаслідок бойових дій (+ шаблон Повідомлення про вчинення кримінальних правопорушень в порядку ст. 214 КПК України (для майна, що знищене або зруйноване рф)

Не тільки громадяни України потерпають від військової агресії російської федерації, суб'єкти господарювання теж задають великих збитків, які заподіяні знищенням або пошкодженням їх майна. Для притягнення до відповідальності осіб, винних в міжнародних злочинах, як в українських судах, так і в у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі, першим етапом має бути належна фіксація злочину та повідомлення про такі злочини. Офісом Генерального прокурора разом з українськими та міжнародними партнерами був створений відповідний ресурс, де передбачений зручний он-лайн режим подання відповідного повідомлення. Однак, не слід забувати про повідомлення українських правоохоронних органів про вчинення воєнних злочинів, у тому числі й тих злочинів, внаслідок яких завдано шкоди відповідній особі.

У даній статті пропонуємо огляд повідомлення про вчинення кримінальних правопорушення, яке може скласти юридична особа задля фіксації її збитків та порушення кримінального провадження.

Відповідно до ст. 216 Кримінального процесуального кодексу України, досудове розслідування такої категорії справ віднесено до підслідності слідчих органів безпеки.

Так, на підставі ч. 1 ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов'язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов'язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається (ч. 4 ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України).

Потерпілим, відповідно до ст. 55 Кримінального процесуального кодексу України, у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди. Права й обов'язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого.

Під час досудового розслідування потерпілий має право, зокрема, на негайне прийняття і реєстрацію заяви про кримінальне правопорушення, визнання його потерпілим (ч. 2 ст. 56 Кримінального процесуального кодексу України).

На підставі ст. 215 Кримінального процесуального кодексу України, досудове розслідування злочинів здійснюється у формі досудового слідства, а кримінальних проступків - у формі дізнання в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Практика, що склалась на цей час, свідчить, що правоохоронні органи вносять дані до ЄРДР про вчинений злочин за ознаками, визначеними у ст. 438 Кримінального кодексу України - порушення законів та звичаїв війни.

Щодо визначення збитків, слід керуватись Порядком визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 326, який встановлює процедуру визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації (далі - шкода та збитки), починаючи з 19 лютого 2014 року. Зазначений порядок розмежовує визначення шкоди та збитків за певними напрямами, зокрема, економічні втрати підприємств (крім підприємств оборонно-промислового комплексу), у тому числі господарських товариств, - напрям включає втрати підприємств усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна, втрати фінансових активів, а також упущену вигоду від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності.

Додатком до вищезгаданого Порядку є Загальні засади оцінки збитків, завданих майну та майновим правам внаслідок збройної агресії Російської Федерації, які застосовуються під час проведення оцінки збитків, спричинених втратою, руйнуванням та пошкодженням майна державної, комунальної та приватної форм власності в ході збройної агресії російської федерації внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, ракетно-бомбових ударів.

Створити Повідомлення  про вчинення кримінальних правопорушень в порядку ст. 214 КПК України (для майна, що знищене або зруйноване рф) у конструкторі Instaco за посиланням. Для створення лише необхідно ввести необхідні дані у конструкторі.

Повідомлення  про вчинення кримінальних правопорушень в порядку ст. 214 КПК України (для майна, що знищене або зруйноване рф) підготувала адвокат Краснокутська Наталя (Instagram @advocate_knn, Фейсбук instaADVOCATE).

Юридичні консультації з питань супроводу бізнесу адвокат веде:

  • в будь-якому месенджері за телефоном +380969900861
  • в діректі Instagram @advocate_knn або в месенджері Фейсбук instaADVOCATE.
  • електронною поштою advocate_knn@ukr.net

 

 

Дата публікації: 26.02.2023

Продиктуйте текст для пошуку
Готово