УКР
ENG
POL
BUL

Особливості договору на розробку зображення (створення картинки) на замовлення (+шаблон договору)

Візуалізація або ілюстрування оригінальними зображеннями інтернет – сторінок, статей, презентацій, публікацій тощо зумовлює необхідність розробки (створення) індивідуального зображення (картинки) на замовлення. Дотримання прав та виконання обов’язків замовником та виконавцем (розробником, творцем) художнього твору забезпечується шляхом укладення та підписання ними Договору на розробку зображення (створення картинки) на замовлення. 

Договір на розробку зображення (створення картинки) на замовлення Замовника, відповідно до чинного законодавства України за класифікацією Договорів згідно з Цивільним кодексу України, є Договором підряду. 

Правове регулювання відносин між сторонами за Договором підряду здійснюється главою 61 Цивільного кодексу України (ст. 837 – 874 Цивільного кодексу України). 

Так, стаття 837 Цивільного кодексу України визначає предмет Договору підряду: 

1. За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

2. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, перероблювання, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові. 

Таким чином, розробка зображення (створення картинки) на замовлення однієї Сторони здійснюється за Договором, що укладається між Замовником та Виконавцем (Підрядником). 


Істотними умовами Договору підряду на розробку зображення є: 

1. Предмет договору 

Предметом договору є той об'єкт, з приводу якого він укладений, вказівка на те, з приводу чого домовляються Сторони в договорі, в чому його суть і основний зміст. 

Предметом договору підряду є виконання однією Стороною за завданням іншої сторони певної роботи за плату, яку Сторона, яка замовляє виконання роботи зобов’язується оплатити за виконану роботу. 

2. Ціна роботи 

У договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення.

Якщо у договорі підряду не встановлено ціну роботи або способи її визначення, ціна встановлюється за рішенням суду на основі цін, що звичайно застосовуються за аналогічні роботи з урахуванням необхідних витрат, визначених сторонами.

Ціна роботи у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу. (ст. 843 Цивільного кодексу України)

3. Строк виконання робіт 

Строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду.

Якщо у договорі підряду не встановлені строки виконання роботи, підрядник зобов'язаний виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання у розумні строки, відповідно до суті зобов'язання, характеру та обсягів роботи та звичаїв ділового обороту. (ст. 846 Цивільного кодексу України) 

 

Рекомендовані умови договору:

Умови договору, які не є істотними умовами, але які рекомендовано включити до Договору на розробку зображення (створення картинки) на замовлення: 

  • Права та обов’язки Сторін Договору; 

  • Розділ, який передбачає взаємні права та обов’язки Сторін договору та надає можливість детально визначити умови, які врегульовують взаємовідносини Сторін в процесі виконання умов Договору; 
  • Порядок оплати роботи; 

    Умови, в яких Сторони визначають в якому порядку буде здійснюватися оплата за договором (попередня оплата (повна/часткова), відстрочка платежу (оплата після виконання робіт) з можливістю визначення кількості днів відстрочки платежу з дати приймання – передачі виконаних робіт. 

  • Порядок прийняття роботи; 

    Процедура та документальне оформлення факту приймання – передачі результату робіт, порядок складання та направлення іншій стороні для підписання Акту приймання – передачі виконаних робіт. Порядок та строки пред’явлення претензій щодо якості виконаної роботи, усунення виявлених недоліків у виконаній роботі. 

  • Відповідальність сторін; 

    Положення договору, що передбачають умови відповідальності сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору (наприклад, порушення строку виконання роботи, порушення строку оплати роботи)

  • Права інтелектуальної власності; 

    Зважаючи на те, що предметом договору є розробка зображення (створення картинки) на замовлення, а картинка є об’єктом інтелектуальної власності, даний розділ забезпечує гарантії прав замовника на подальше використання створеного на замовлення об'єкта інтелектуальної власності, на свій розсуд. 

Відповідно до ст. 420 Цивільного кодексу України,  до Об'єктів права інтелектуальної власності, зокрема належать літературні та художні твори. Картинка є художнім твором, а тому на неї розповсюджуються норми, що регулюють відносини, пов’язані з майновими та немайновими правами інтелектуальної власності на художній твір, а саме: 

Особистими немайновими правами інтелектуальної власності є:

  1. право на визнання людини творцем (автором, виконавцем, винахідником тощо) об'єкта права інтелектуальної власності;
  2. право перешкоджати будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об'єкта права інтелектуальної власності;
  3. інші особисті немайнові права інтелектуальної власності, встановлені законом (ст. 423 Цивільного кодексу України). 

За загальним правилом, особисті немайнові права інтелектуальної власності не можуть відчужуватися (передаватися). Винятки з цього правила встановлюються законом.

Майновими правами інтелектуальної власності є:

  1. право на використання об'єкта права інтелектуальної власності;
  2. виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності;
  3. виключне право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти таке використання;
  4. інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом (ст. 424 Цивільного кодексу України).

Розділ договору «Права інтелектуальної власності» надає можливість в договорі обумовити передачу від автора (творця) об’єкта інтелектуальної власності (в цьому випадку художнього твору, картинки) до замовника, майнових прав інтелектуальної власності. 

Шаблон договору на розробку зображення (створення картинки) Ви можете завантажити за посиланням з можливістю автоматичного заповнення даних контрагента, реквізитів договору, обрання умов договору, що відповідають конкретним умовам Ваших взаємовідносин з контрагентом.

Складання, підписання і зберігання документів - Легко як Лего!

Дата публікації: 25.06.2023

Продиктуйте текст для пошуку
Готово