УКР
ENG
POL
BUL

Основні правила подання доказів за цивільним та господарським процесом (+ шаблон Клопотання про долучення доказів до справи по ГПК від позивача)

Однією із найпоширеніших помилок адвокатів, які супроводжують справи в судах - це помилки при поданні доказів у справу. Наприклад, подання доказів не з першою заявою по суті або незаявлення суду про неможливість подання доказу із першою заявою по суті. Отже, розберемо правила подання доказів за цивільним та господарським процесами.

Стаття 80 ГПК України та стаття 83 ЦПК України говорять про те, що учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.
 

Правило 1. Подання доказів із першою заявою по суті

Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заявиВідповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи (ч.ч. 2, 3 ст. 80 ГПК  України, ч.ч. 2, 3 ст. 83 ГПК України).

Пам'ятайте, що докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються
 

Правило 2. Зазначення про причини неподання доказів із першою заявою по суті

Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об’єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч. 4 ст. 80 ГПК України, ч. 4 ст. 83 ЦПК України).
 

Правило 3. Надсилання копій доказів іншим учасникам справи

Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними (ч. 9 ст. 80 ГПК України та ч. 9 ст. 83 ЦПК України).
 

Правило 4. Якщо доказ не подається вчасно у клопотанні про долучення доказу має бути прохання про визнання поважними причинами невчасного подання такого доказу

Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї (ч. 8 ст. 80 ГПК України, ч. 8 ст. 83 ЦПК України). 

Створити Клопотання про долучення доказів до справи по ГПК від позивача Ви можете у конструкторі Instaco за посиланням. Для створення лише необхідно ввести необхідні дані у конструкторі.

Скаргу на податкове повідомлення-рішення  підготувала адвокат Краснокутська Наталя (Instagram @advocate_knn, Фейсбук instaADVOCATE).

Юридичні консультації з питань судового представництва адвокат веде:

  • в будь-якому месенджері за телефоном +380969900861

  • в діректі Instagram @advocate_knn або в месенджері Фейсбук instaADVOCATE.

  • електронною поштою advocate_knn@ukr.net 

Дата публікації: 08.08.2023

Продиктуйте текст для пошуку
Готово